BEOGRAD – Grupa od 12 nevladinih organizacija zatražila je od Zastitnika građana da pokrene kontrolu zakonitosti i pravilnosti rada MUP u vezi sa postupanjem policije po prijavama građana za okupljanje grupa građana po stambenim zgradama koji pale baklje i druga pirotehničcka sredstva u večernjim satima.

Takođe, traže da se ispita zakonitost u vezi sa dodeljivanjem dozvola za kretanje u vreme zabrane kretanja.

U saopštenju navode da su u medijima i na društvenim mrežama objavljeni snimci paljenja širom Beograda i u drugim gradovima po Srbiji, a da je u jednom takvom slučaju u Nišu intervenisala vatrogasna služba zbog opasnosti od izbijanja požara.

Kažu da su na društvenim mrežama objavljene i tvrdnje građana koji su zvali policiju da prijave te slučajeve, a da im je policija izjavljivala da nije nadležna i da ih je upućivala na lokalnu komunalnu policiju.

U drugim slučajevima, kako navode, preneto je da je policija izlazila na mesto događaja, ali da ništa nije preduzela, jer je utvrdila da građani koji su aktivirali pirotehnička sredstva sa stambenih zgrada i palili baklje imaju dozvole za kretanje za vreme vanrednog stanja.

Nevladine organizacije traže od Zaštitnika građana da utvrdi kojim građanima i iz kojih razloga MUP daje dozvole za kretanje u vreme zabrane kretanja i da li je i iz kojih razloga MUP odbio da reaguje na pozive građana koji su prijavljivali prekršaje.

Podnosioci inicijative su: Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Centar za pravosudna istraživanja – CEPRIS, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Policy centar, Inicijativa mladih za ljudska prava, Odbor za ljudska prava Niš, Odbor za ljudska prava Negotin i Odbor za ljudska prava Valjevo.