NIŠ – Pred Višim sudom u Nišu sutra treba da se održi pripremno ročište pred suđenje Ninoslavu Jovanoviću, poznatijem kao Malčcanski berberin, koji je krajem prošle godine oteo i zlostavljao 12-godišnju devojčicu M.K. iz sela Suvo do.

Pripremno ročište će biti zatvoreno za javnost i na njemu će se Jovanović kratko izjasniti o krivici. Takođe će se utvrđivati koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja.

Nakon ovog ročišta sud će zakazati početak suđenja koje je po slovu zakona javno, ali bi javnost mogla da bude isključena radi zaštite interesa maloletne devojčice.

Krajem marta je Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv Ninoslava Jovanovića, ali zbog zaštite interesa maloletne oštećene u ovom slučaju, nije mogao da saopšti pravnu kvalifkaciju krivičnog dela za koje se tereti.

Istraga je protiv Jovanovića sprovedena zbog krivičnih dela otmica i silovanje deteta.

Za ova krivična dela zaprećena je kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora.

Jovanović je uhapšen 5. januara, na groblju u rodnom selu Malča, nakon 17 dana policijske potrage za njim.

On je, kako se sumnja, 20. decembra, u selu Suvi presreo devojčicu na putu do škole i oteo je.

Ona je u međuvremenu pronađena, nakon 10 dana potrage u selu Jasenovik i jednoj vikendici.

Jovanović je inače pušten je iz pritvora u martu prošle godine, kada mu je izrečena prvostepena presuda kojom ga je Viši sud u Beogradu osudio je na pet meseci zatvora zbog polnog uznemiravanja maloletnice putem Fejsbuka.

Jovanović je nakon izricanja pomenute presude 18. marta pušten na slobodu, pošto mu je pritvor uračunat u zatvorsku kaznu, a u pritvoru je proveo više od pet meseci.

Pre toga je u dva navrata bio osuđivan za silovanje na 10 i 12 i po godina zatvora, koje je izdržao.

Inače, M.K. koju je 10 dana držao zatočenu nakon otmice, pronađena je 29. decembra u selu Jasenovik u velikoj policijskoj potrazi.

Devojčica je bila ošišana sa modricama po telu i smeštena u Klinički centar u Nišu radi oporavka.