BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da poruke i komentari na nasilje nad ženama i devojčicama koji se mogu pročitati na društvenim mrežama govore u prilog tome koliko svi moraju više da pričaju i rade na suzbijanju nasilja i edukaciji gradjana i gradjanki.

Ona je, reagujući na komentare objavljene na društvenim mrežama a u vezi sa ubistvom žene u osnovnoj školi u Erdeviku, izjavila da nikada, ni u jednom slučaju, ne postoji opravdanje za muškarce koji tuku, maltretiraju ili, nažalost, ubiju ženu.

“Niko, ali niko, nema pravo da oduzme život drugom ljudskom biću. U poslednjih deset godina 319 žena je ubijeno samo zato što su žene i samo zato što su neki muškarci mislili da imaju pravo da ih maltretiraju i ubiju, a više od 400 dece uskrate za majčinu ljubav i bezbrižno detinjstvo. Ovakvi komentari su strašni i nedopustivi i moramo svi mnogo više da radimo, da edukujemo gradjane i gradjanke šta je sve nasilje i kako da se protiv njega borimo”, rekla je Mihajlović, navedeno je u saopštenju njenog kabineta.

Mihajlović je dodala da je “svaki narativ koji opravdava zločin, a ubiti ženu jeste zločin, neprihvatljiv i tražiti opravdanje u ljubomori, neverstvu ili lošim odnosima nije moguće”.

“Država će san kcionisati nasilje, ali nisu nam dovoljni zakoni i institucije, ukoliko svi ne damo svoj doprinos. Muškarci treba da znaju da nisu veći ukoliko tuku i ubijaju žene, već ukoliko se protiv nasilja bore, a nasilnike prijavljuju. Ženama poručujem da se ne plaše i da prijave nasilje i da ne dozvole da ih iko ubedi da su zaslužile batine i maltretiranje. Gradjani i gradjanke Srbije, ne zatvarajte oči pred nasiljem, ono je tu oko nas i ako želimo da naša deca žive u normalnom društvu, važno je da se svi protiv nasilja borimo”, poručila je Mihajlović.