NOVI PAZAR – U toku je realizacija projekta “Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji” koji grad realizuje u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom “Merhamet”, a uz podršku Delegacije Evropske unije i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije.

“Projekat se sastoji iz tri vrste grantova: grantove za kuće, grantove za građevinski materijal i za ekonomsko osnaživanje. Danas počinje izgradnja prve kuće u Selakovcu, a izgradićemo ukupno 8 stambenih jedinica. Uslovi su bili: parcela u vlasništvu, da po regulacionom planu za parcelu može biti izdata građevinska dozvola i da ima pristup infrastrukturnoj mreži – elektromreži, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, u cilju dobijanja upotrebne dozvole. Stroge propozicije Evropske unije je trebalo ispoštovati, u čemu je 8 kandidata uspelo. Za razliku od 33 kuće u romskom naselju Blaževo, koje su po projektu u vlasništvu Grada, kod ovog projekta vlasnici kuća su naši sugrađani, koji su i vlasnici parcela na kojima se kuće grade”, rekao je član Gradskog veća Grada Novog Pazara, i koordinator projekta Fevzija Murić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je, obilazeći radove u Selakovcu, izrazio zadovoljstvo da Grad može da pomogne interno raseljenim i porodicama povratnika.

“Drago nam je kad vratimo osmeh na lice najmlađim članovima onih porodica kojima je podrška dragocena. Porodica koju smo danas posetili ima šestoro dece i svi oni će se, za oko mesec ipo dana, useliti u svoj novi, funkcionalno i moderno uređen dom. Želja nam je da deci obezbedimo najbolje uslove za život i odrastanje”, kazao je gradonačelnik Biševac.

“Važan nam je svaki naš sugrađanin. Posebno se trudimo da stvorimo uslove za život i rad mladih, kako bi ovde gradili svoju budućnost. Samo kroz ovaj projekat, četrnaest kandidata dobilo je sredstva od po 1500 eura za pokretanje sopstvenog biznisa. Za deset porodica obezbeđen je građevinski materijal, u vrednosti od po 4000 eura, koji će iskoristiti za preuređenje svojih domova”, podsetio je gradonačelnik Nihat Biševac.