ŽENEVA – Oko 80 miliona deca širom sveta moglo bi da bude izloženo riziku od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom, kao što su difterija, male bognje i dečija paraliza, zbog toga što je rutinska imunizacija poremećena tokom pandemije Kovida-19, upozorile su danas agencije UN i udruženje za vakcinaciju “Gavi”.

Uoči globalnog samita o vakcinaciji, zakazanog za 4. jun, Svetska zdravstvena organizacija, Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) i “Gavi” naveli su u saopštenju da podaci pokazuju da je pružanje usluga rutinske imunizacije značajno poremećeno u najmanje 68 zemalja što će, kako su upozorili, verovatno uticati na oko 80 miliona dece mlađe od godinu dana koje žive u tim državama, prenosi Rojters.

Oni su dodali da iza ovakvog remećenja usluga “bez presedana” na globalnom nivou, otkako su takvi prošireni programi počeli da se primenjuju 1970-ih, stoje ograničenja putovanja, odlaganja isporuka vakcina, oklevanje pojedinih roditelja da napuste domove usled straha od izloženosti korona virusu i nedostatak zdravstvenih radnika.

“Ne možemo dozvoliti da naša borba protiv jedne bolesti bude na štetu dugoročnog napretka koji je ostvaren u našoj borbi protiv drugih bolesti”, rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta For.

“Iako okolnosti mogu da zahtevaju od nas da privremeno zaustavimo neke pokušaje imunizacije, ove imunizacije moraju da se nastave što je pre moguće, ili rizikujemo da zamenimo jednu smrtonosnu epidemiju drugom”, istakla je ona.