BEOGRAD – Testiranje na lični zahtev gradjana na korona virus počinje danas, a brisevi se uzimaju u institutima i zavodima za javno zdravlje, kao i u domovima zdravlja, saopštila je Vlada Srbije.

Test na lični zahtev košta 6.000 dinara, uplaćuje se na jedinstveni žiro-račun koji se može naći na veb-sajtu https://covid19.rs/, kao i na veb-sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, navedeno je na portalu Vlade Srbije.

Kako je objašnjeno, procedura je takva da gradjani prvo uplate novac na žiro-račun, a zatim testiranje, odnosno uzimanje brisa iz grla i nosa, mogu obaviti u najbližem institutu, zavodu ili domu zdravlja.

Termin za testiranje gradjani mogu zakazati pozivom na broj telefona: 011/362-0000.

Vreme čekanja na rezultat je od 24 sata do 48 sati od uzimanja brisa.

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu navedeno je i da gradjani termin za testiranje mogu zakazati putem imejla [email protected], sa molbom da se ostavi broj telefona kako bi se preciziralo vreme testiranja.

Pravo na besplatno testiranje imaju svi gradjani sa simptomima koronavirusa koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, kao i pacijenti koji odlaze na operacije i odredjene intervencije poput bronhoskopije.

Besplatno testiranje je omogućeno svim studentima ili maloletnim licima koja putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno uradenog PCR testa.

Beta