BEOGRAD – Prvog dana testiranja na korona virus na lični zahtev javilo se ukupno 132 osobe u Srbiji, a direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da ih je najviše bilo u Beogradu, gde se na komercijalno testiranje javilo 66 građana.

Testiranje na lični zahtev počelo je jučce, cena PCR testa je 6.000 dinara, a direktorka RFZO navodi da mogu da se testiraju apsolutno svi građani i nije neophodno navesti razlog testiranja.

Od 66 ukupno testiranih juče u Beogradu, najviše njih PCR test uradio je u Institutu „Batut“ i to 36, dok su se ostali testirali u Gradskom zavodu za javno zdravlje i domovi zdravlja.

Radojević Škodrić je za TV Prva rekla da su testirani bili u uzrasnoj grupi od 22 do 47 godina, a samo tri lica bila su starija od 65 godina.

„PCR test važi 72 sata od momenta izdavanja potvrde“, rekla je Radojević Škodrić.

Navela je da potvrda može da se dobije i elektronskim putem, da je cena testa od 6. 000 dinara nepofitabilna i da toliko košta sam test, usluga i potrošni materijal.

Građani mogu da se testiraju na lični zahtev do 17 sati u domovima zdravlja i institutima i zavodima za javno zdravlje.

Radojević Škodrić je rekla da je testiranje za maloletnike i studente uz indeks besplatno, ukoliko putuju u zemlju gde je za ulazak neophodno da imaju PCR test.

Kaže da testova ima dovoljno i za testiranje na lični zahtev i za sve indikacije koje je propisao Krizni štab za koje je testiranje besplatno.