NOVI PAZAR – Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda izražava ogorčenje i najoštrije osuđuje pritiske, ometanja emitovanja programa na TV Tutin, pokušaj diskreditacije političkih protivnika, gušenje drugačijih stavova i suzbijanje osnovnih ljudskih prava, od strane pojedinih čelnika opštine Tutin.

Ovakav postupak vladajućih struktura u suprotnosti je sa demokratskom praksom i za svaku je osudu činjenica da čelnici ove opštine, umesto se brinu o ostvarivanju, zaštiti i unapređenju ljudskih prava i o javnom informisanju građana u opštini; za pristup događaju i obezbede adekvatne uslove za rad medija, svoju nervozu i strah od predstojećih izbora, iskaljuju neprimerenim ponašanjem, pritiscima i pretnjama ili drugim oblicima onemogućavanja ove medijske kuće u obavljanju profesionalnih dužnosti. Bez profesionalnog i objektivnog izveštavanja, pluralizma, razmene mišljenja različitih aktera, teško je zamisliti slobodne i poštene izbore.

Sandžački odbor upozorava da je sloboda informisanja od vitalnog interesa za funkcionisanje demokratije i da bi u odbrani pomenute slobode posebno morali insistirati svi oni koji žele da dobiju poverenje građana na sledećim izborima i da se na delu pokažu u odbrani vrednosti – pravne države, nenasilja, tolerancije i punog poštovanja ljudskih prava i sloboda.

Odanost pomenutim vrednostima nalaže sasvim drugačije ponašanje od onog koje su u četvrtak veče demonstrirali opštinski funkcioneri. Nije u opisu posla novinara da drže skute političarima i svakodnevno izveštavaju o njihovim “uspesima”, baš kao što ni posao političara nije da se bave uređivačkim politikama medija. I jedni i drugi za svoj rad odgovaraju građanima, odnosno javnosti. Bez razvijene kritičke svesti, rad medija se pretvara u propagandu i manipulaciju, privrženost pomenutim evropskim vrednostima u puko demagoško praznoslovlje, a ponašanje lokalnih moćnika u nasilje.

Sandžački odbor poziva nevladine organizacije, novinare i novinarke, medije i novinarske asocijacije da se solidarišu sa kolegama ove televizije i dignu svoj glas protiv kršenja njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad. Također, od nadležnih državnih institucija i od predstavnika međunarodnih organizacija očekujemo da javno stanu u zaštitu novinara TV Tutin i osude diksriminaciju i pritiske na ovu televiziju koju vrše vladajuće strukture ove opštine.