NOVI PAZAR – Reprezentativka Srbije u atletici Teodora Simović rekla je danas da je posle odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju i otkazivanja Evropskog prvenstva u Parizu okrenuta domaćim takmičenjima, koja je očekuju od kraja juna.

“Pet meseci žestokog rada bačeno je niz vodu zbog pandemije virusa kovid-19. U novembru sam počela pripreme za tekuću sezonu, u kojoj su cilj bili maratonske norme za Tokio i Pariz. Trebalo je tokom aprila istrčim i jedan prestižni evropski maraton, u Roterdamu ili Beču”, rekla je Simović.

Dvadesetšestogodišnja Novopazarka, čije su glavne discipline maraton i polumaraton, planira da 27. juna nastupi na Prvenstvu Srbije na 10.000 metara na stazi.

“Nisam prekidala trenažni proces. U julu i avgustu na programu su državna prvenstva na putu i na stazi. Već razmišljam o Prvenstvu sveta u polumaratonu (sredinom oktobra u poljskom gradu Gdinji), kao i o jednom maratonu u decembru. Do tada su suspendovane sve norme za najveća takmičenja i ne bi imalo efekta da trčim”, navela je Simović.

“Sportisti su navikli na prepreke. Ovo što se desilo sa pandemijom kovida-19 nam daje dodatni motiv. Praktično, ušli smo u jednu produženu sezonu kada su velika takmičenja u pitanju. Svi, ipak, treba da razmišljaju pozitivno i da dodatno vreme iskoriste i otklone neke nedostatke”, dodala je ona.

Posle 13 godina raskinula je saradnju sa trenerom Rifatom Zilkićem i odnedavno sama brine o svojoj formi i treninzima.

“Sve se dogodilo brzo i iznenada. Priznajem, teško mi je palo. To, ipak, nije kraj. I dalje ću sa predstavljam moj klub i grad. Odnos prema treningu biće malo drugačiji. Veći deo života posvetila sam sportu i smatram da mofu samostalno da treniram. Možda jednog dana budem i trener ali o tom, potom”, zaključila je Teodora Simović.

M. Minić