LONDON – Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije utvrdila je da su sva zaštitna medicinska odela poslata iz Turske u Veliku Britaniju neispravna, preneo je danas londonski San.

S povećanjem pritiska na vladu zbog načina na koji se nosi sa pandemijom korona virusa, Velika Britanija je prošlog meseca naručila 400.000 zaštitnih odela iz Turske.

Tri dana nakon roka predviđenog za isporuku, u Britaniju je stiglo samo 32.000 komada ove zaštitne opreme, a do trenutka kada su iz Turske dopremljena sva naručena zaštitna odela, Nacionalna zdravstvena služba utvrdila je da su ona neispravna.

Mark Roskrou iz Udruženja za nabavku zdravstvene opreme izjavio je za Dejli telegraf da mu nije jasno zašto nisu dobili uzorke opreme na vreme, kako bi utvrdili da li ona odgovara svrsi za koju je namenjena. On ističe da im je rečeno da nadležni znaju kako da obezbede zaštitnu opremu, ali da je očigledno da ima propusta.

Poslednje nedelje aprila medicinskom osoblju u Velikoj Britaniji podeljeno je 300.000 maski nabavljenih iz Francuske, ali se ispostavilo da one nisu ispravne, i na zaposlene u medicinskom sektoru apelovano da maske ne koriste. Nije poznato koliko je Britanija platila za ove maske i da li će tražiti povraćaj novca.

U međuvremenu se pokazalo da milioni maski uvezenih iz Kine ne ispunjavaju standarde Velike Britanije.

Zbog problema s nabavkom ispravne zaštitne opreme, medicinsko osoblje u Velikoj Britaniji se snalazi kako zna i ume da bi se se zaštitilo od zaraze korona virusom. Radi zaštite, oni upotrebljavaju kese za đubre, naočare za ronjenje i skijanje, odela sašivena od starih zavesa u bolnicama, a jednokratne zaštitne maske nose se duži vremenski period.

Istraživanje pokazuje da skoro polovina lekara mora sama da se snalazi za nabavku zaštitne opreme ili da se oslanja na donacije, saopštilo je Britansko udruženje lekara.