NOVI PAZAR – Nekoliko organizacija civilnog društva, medija i novinara iz Novog Pazara uputili su danas apel institucijama, partijama, akademskoj zajednici i građanima da udruže snage i zajedničkim naporom savladaju pandemiju korona virusa.

“U ovom teškom trenutku za naš grad, novopazarske organizacije civilnog društva i mediji apeluju na one koji mogu, treba i moraju da učine sve da trenutna situacija sa pandemijom covida 19 što brže, lakše i sa što manje žrtava bude prevaziđena.
Apelujemo na nadležne državne organe, institucije i službe da hitno preduzmu i sprovedu sve mere za zaštitu zdravlja građana i građanki Novog Pazara, da obezbede sva neophodna medicinska sredstva i ljude potrebne zdravstvenim ustanovama u našem gradu. Takođe, pozivamo ih da istinito, jasno i blagovremeno informišu javnost o svemu što je i može biti od značaja za suzbijanje zla koje nas je zadesilo, a sve u cilju sprečavanja širenja dezinformacija i panike” – navodi se u saopštenju.

Pozvali su i političke činioce u Sandžaku da se obrate svojim pristalicama kako bi se smanjile političke i druge podele koje mogu naneti štetu građanima.

“Apelujemo na predstavnike/ce političkih partija da sva svoja politička, ideološka i druga neslaganja i konfrontacije sklone na stranu, a da zajedničkim snagama i svojim uticajem na nadležne organe i institucije učine sve da pobedimo u ovoj najtežoj bici u bližoj istoriji grada. Takođe, pozivamo ih da se javno obrate svojim članovima/cama, simpatizerima/kama i podržavaocima/teljkama porukama koje će uticati na smanjenje političkih i drugih podela koje sada dodatno i sa nesagledivim posledicama mogu da štete svim građanima/kama.

Na kraju, apel se upućuje i građanima da pruže punu podršku lekaeima i medicinskom osoblju u OB Novi Pazar.

“Na kraju, ali ne i najmanje važno, apelujemo na političke subjekte, organizacije, akademsku zajednicu, kao i na sve građane/ke da pruže punu podršku lekarima/kama i drugom medicinskom osoblju koji u nemogućim uslovima rizikuju svoje zdravlje i živote lečeći zaražene i obolele od ove opake bolesti” – kaže se u saopštenju koje potpisuje Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC “Damad”, Urban-In, Akademska inicijativa “Forum 10”, NVO “Reper”, Slađana Novosel – novinarka “Danasa”, Portal A1, Snews, Radio 100 plus, Katarina Radović – novinarka, Eldin Ćorović – novinar i FreeMedia.