PODGORICA – Imamo informacije da će u petak Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) dati preporuku da se granica Crne Gore otvori za sve građane koji dolaze iz Srbije, a od ponedeljka ćemo, nadam se, uspostaviti normalno kretanje između dve zemlje, rekao je ambasador Srbije Vladimir Božović.

“Svakog petka zaseda NKT i donosi preporuke o relaksaciji mera protiv širenja koronavirusa. Ovog petka, imamo informaciju da će konačno popustiti mere i prema Srbiji, odnosno da će dati preporuku da se otvori granica za sve građane koji iz Srbije dolaze u Crnu Goru, a da pritom ne idu u karantin čim pređu granicu. Ova odluka, kako očekujemo, biće sprovedena u ponedeljak”, kaže Božović za Nova.rs

On naglašava da je ambasada Srbije u Crnoj Gori od proglašenja pandemije i zatvaranja granica pod velikim pritiskom.

“Čekamo da otvore granicu jer naši građani žele da dođu u Crnu Goru, ne samo turistički, već i zbog posla, a mnogi koji žive u Srbiji, ovde imaju porodice koje mesecima nisu videli.
Pod ogromnim smo pritiskom jer ljudi zovu i interesuju se svakoga dana, kada će moći da pređu granicu, a da ih ne zatvore u karanitn”, objašnjava Božović.

Nova.rs podseća da je obaveza svakoga ko iz Srbije uđe u Crnu Goru, tokom proteka tri meseca, bila da odmah po prelasku granice bude upućen da provede 14 do 28 dana u karantinu, u nekom od smeštaja namenjenih samo za ovu svrhu, dok se kršenje ovih mera strogo kažnjava zatvorom.