BEOGRAD – U preliminarnom izveštaju Posmatračke misije Crte za period od 24. maja do 14. juna 2020. konstatuje se da je tri završne nedelje predizborne kampanje obeležila funkcionerska kampanja kao i pojačane sumnje na zloupotrebu javnih resursa.Kako je navedeno u saopštenju Crte, broj aktivnosti javnih funkcionera utrostručio se u odnosu na dve nedelje kampanje po ukidanju vanrednog stanja, a pet puta je veći nego u periodu pre zaustavljanja izbornih radnji.

“U 64 odsto zabeleženih aktivnosti, politički akteri su učestvovali isključivo u kapacitetu svoje javne funkcije. Predsednica Vlade i ministri posetili su više od 70 mesta tokom tri nedelje, koristeći to najčešće za slanje poruka o razvoju infrastrukture”, kaže se u izveštaju.

Posmatračka misija Crte je Agenciji za borbu protiv korupcije u navedenom periodu podnela 15 prijava protiv javnih funkcionera i stranaka za zloupotrebe javnih resursa, a Agencija je u dva slučaja utvrdila kršenje zakona.

Pojačano prisustvo javnih funkcionera “na terenu” reflektuje se i u nalazima Crtinog monitoringa medija, jer predstavnici vlasti dominiraju u “redovnim” segmentima informativnih programa televizija s nacionalnom pokrivenošću, dok je veće prisustvo opozicije zabeleženo uglavnom zahvaljujući izbornim blokovima.

Posmatračka misija Crte podnela je u ovom periodu Regulatornom telu za elektronske medije pet prijava, ali REM nije pokretao postupke povodom ovih prijava.

Posmatrači Crte zabeležili su više od 100 aktivnosti kao što je uredjenje zelenih površina, igrališta, prostorija mesnih zajednica i domova kulture, nasipanje puteva.

Crta je izrazila zabrinutost i zbog moguće zloupotrebe podataka o ličnosti korisnika starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, medju kojima ima i dece, jer je njima Srpska napredna stranka na kućne adrese slala pisma sa stranačkim obeležjima, sloganom “Za našu decu” i potpisom predsednika Srbije, u kojima se pominju jednokratne pomoći od 4.000 dinara i 100 evra.

U izveštaju se kaže i da preliminarno objavljeni podaci pokazuju 141.284 manje gradjana s pravom glasa nego na poslednjim izborima održanim 2017, što je najveći zabeleženi pad broja birača od kada postoji Jedinstveni birački spisak.

“Pošto se takve promene ne mogu jednostavno objasniti prirodnim smanjenjem broja stanovnika, Crta apeluje na državne organe da omoguće uvid u svoj rad i mehanizme ažuriranja biračkog spiska kako bi javnost bila sigurna da nije došlo do ugrožavanja prava birača i integriteta izbornog procesa”, navedeno je u saopštenju.

Rad Republičke izborne komisije ulavnom se odvijao u skladu sa nadležnostima i postojećim pravnim okvirom, uz pojačanu edukativno-informativnu aktivnost u odnosu na prethodne godine.

Beta