PODGORICA – Savet Muslimanskog naroda Crne Gore (SMNCG) odlučio da 20. jun proglasi za nacionalni Dan Muslimana.

Iz Saveta su podsetili da je 20. juna 1912. godine Ukazom Knjaz Nikola za muftiju crnogorskih Muslimana imenovao Murtezu Karađuzovića.

Oni su kazali da su tada crnogorski Muslimani prvi put u svojoj istoriji dobili duhovnog poglavara iz redova domicilnog naroda.

“Kralj Nikola je njegovim izborom težio da na čelu Islamske verske zajednice bude ličnost koja je rođenjem i svojim ukupnim aktivnostima u potpunosti okrenuta Crnoj Gori”, saopštili su iz Saveta.

Oni su kazali da je Karađuzović bio član crnogorske Skupštine u sva četiri saziva, i u njoj nije bio „evet“ efendija, već se borio za prava crnogorskih Muslimana.

Iz Saveta su rekli da je Karađuzović u crnogorskoj narodnoj Skupštini gorljivo branio patriotizam svojih vernika.

“Na opasku jednog poslanika da Muslimani ne idu u vojsku, odgovorio je da će se kad bude potrebno svi crnogorski podanici islamske veroispovijesti staviti pod crnogorsku ratnu zastavu, primiti oružje, kad ih knjaz Nikola pozove, i da će s ostalom braćom Crnogorcima hrabro se boriti protivu opšteg neprijatelja”, naveli su iz Saveta.

Oni su istakli da je izuzetan doprinos muftija Karađuzović dao u zaustavljanju nasilnog pokrštavanja muslimana u Plavu i Gusinju 1913. godine, jer je tek nakon njegove intervencije kralj Nikola je zaustavio pokrštavanje.

Kako se navodi, Karađuzović je, pored verske, završio crnogorsku osnovnu školu i vremenom je stekao ugled jednog od najobrazovanijih Muslimana u Crnoj Gori.

SMNCG je odlučio da na nacionalni Dan Muslimana Crne Gore zaslužnim pojedincima uruči nagrade “Avdo Međedović”, za doprinos kulturnom identitetu i “Murtez Karađuzović”, za doprinos afirmaciji nacionalnog identiteta Muslimana Crne Gore.