NOVI PAZAR – Kombinovani test sutra će ponovo raditi 127 od ukupno 1.557 učenika osmog razreda u Novom Pazaru, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Oni će test polagati u pet od 15 osnovnih škola koliko ih ima u tom gradu i to: OŠ “Bratstvo”, OŠ “Desanka Maksimović”, OŠ “Stefan Nemanja”, OŠ “Vuk Karadžić” i OŠ “Halifa bin Zajed Al Nahjan”.

Prema navodima Ministarstva prosvete, učenicima koji će sutra polagati ponovljeni test, bila su dostupna rešenja toku trajanja testa.
Ti učenici, rukovodeći se dobijenim odgovorima, u uverenju da su svi odgovori tačni, uneli su, između ostalog, i jedan istovetan netačan odgovor.

Prema planovima Ministarstva, test bi trebalo da se održi u četvrtak, 25. juna od 9 do 11 časova prema istoj proceduri koja je važila tokom završnog ispita.

Međutim, prema našim saznanjima, roditelji ovih učenika su izrazili negodovanje zbog organizovanja ponovljenog završnog ispita u žarištu koronavirirusa.

“Juče smo bili svedoci kolone sanitetskih vozila koja prevoze teško obolele pacijente iz novopazarske Opšte bolnice u Beograd. Iz dana u dan se povećava broj novih slučaja infekcije, a struka savetuje da se ne okupljamo. Ne razumem potrebu ministra Šarčevića da u ovakvim uslovima ponavlja završni ispit” – rekao nam je jedan od roditelja čije dete bi trebalo da polaže ponovljeni ispit u osnovnoj školi “Stefan Nemanja”.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je istakao da ni jedno dete ne sme biti oštećeno ni na koji način.

“Lično smatram da će se svih 127 učenika uključiti u ponovljeni test, jer ne želimo da deca budu na bilo koji način oštećena i da će ostvariti svoja prava i upisati željene škole”, izjavio je Šarčević.

Završni ispit za osnovce ove godine organizovan je posle nastave na daljinu, što je dodatno opteretio decu, roditelje i nastavnike.

Naime, u uslovima pandemije, deca su skoro celo drugo polugodište provela ispred televizora i telefona. Nastava se odvijala preko RTS-a i raznih grupa i aplikacija poput vibera, vacapa, zuma i gugl učionice.

U takvim uslovima upitno je bilo i samo održavaje završnih ispita, ali je Ministarstvo odlučilo da se oni održe u posebnim uslovima. U učionicama je završni ispit polagalo do 9 osmaka koje su nadgledala dva dežurna nastavnika. Ceo proces kontrolisala su dva supervizora i jedan policajac, a škole su obilazili i predstavnici školskih uprava.