Prijepolje/Pljevlja – Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti donelo je odluku da od 1. juna, Crna Gora otvori sve putne granične prelaze prema susednim državama.
Ključni kriterijum za dozvolu ulaska je utvrđena stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru.

Tako su od ponoći otvoreni granični prelazi sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Hrvatskom.

Na ovom spisku su tri granična prelaza sa Srbijom: Ranče – Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje, Vuče – Godovo na putnom pravcu Rožaje – Tutin, i Čemerno na putnom pravcu Pljevlja – Priboj.

Takođe, otvoreni su prelazi sa Albanijom Grnčar – Baškim, Sukobin – Murićan, sa BiH Šćepan Polje – Hum, Šula – Vitina, Sitnica – Zupci i sa Hrvatskom Kobila – Vitaljina.

Mnogi su pomislili da to znači potpuno otvaranje granica Srbije i Crne Gore za nesmetan protok robe i putnika, ali to ipak nije tako.

„Na ovim putnim graničnim prelazima saobraćaj putnika i robe odvijaće se u skladu sa važećim merama NKT, dakle i sa merom donetom u četvrtak kojom je propisano da prilikom ulaska u Crnu Goru mera karantina ne propisuje građanima Crne Gore i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u našoj zemlji koji ulaze iz država stope potvrđenih aktivnih slučajeva infekcije korona virusom manjom od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika sa liste Instituta za javno zdravlje kao i stranim državljanima koji su rezidenti država sa liste i ulaze iz država sa te liste“, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Dakle, za građane Srbije i dalje su neophodni testovi na koronavirus ne stariji od 72 sata ili će u suprotnom ići u karantin.

Tanjug