BEOGRAD – Zamenica direktora Instituta Srbije za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da strukturu novozaraženih korona virusom većinom čine mladi i da građani treba da se ugledaju na stariju populaciju, za koju je kazala da je odgovornija.

“Više od tri meseca virus cirkuliše i širi se onoliko koliko mu mi dozvolimo. Možda zvuči poprilično strogo, ali jeste tako. Ako pogledamo najstarije, koji su najugroženiji, možemo da vidimo da praktično svi do jednog nose maske”, rekla je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da mere uvedene u borbi protiv epidemije korona virusa u Srbiji nisu ukinute pre vremena, već kad su se stekli uslovi, a da je danas više mladih među zaraženima jer se više kreću.

“Ne možemo da kažemo da je virus prisutan malo ili mnogo u populaciji. Ako imamo rezervoar zaraze i ponašamo se rizično, onda postoje uslovi za njegovo širenje”, istakla je ona.

Dodala je da 80 odsto novozaraženih ima blage simptome ili je reč asimptomatskim slučajevima.

“Ima sporadičnih slučajeva gde infekcija ima težak oblik – da ima zapaljenja pluća ili da zahteva respiratore ali to je manje”, naglasila je Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je ocenila da je za tri meseca, od registracije prvog slučaja zaraze, zdravstveni sistem u Srbiji prilagođen borbi protiv epidemije i ojačan za tu svrhu.
Autor: Beta