BEOGRAD – Pod kontrolom nije situacija sa studentima, a i ovo što se u Beogradu dešava kada je u pitanju broj zaraženih moglo da bude van kontrole, ocenio je epidemiolog Predrag Kon i upozorio da su kapaciteti zdravstvenog sistema na ivici. Kada je u pitanje pooštravanje mera, Kon smatra da ne bi trebalo zatvarati starije od 65, ali da je moguće da se u pojedinim sredinama uvodi vanredna situacija zbog povećanja broja zaraženih.

Kao zabrinjavajuću činjenicu navodi to što od 500 novotkrivenih slučajeva koronavirusa u junu, većina, odnosno više od 57 odsto zaraženih ne zna gde se zarazilo.

“Čovek se može zaraziti bilo gde, jer je virus u ozbiljnoj cirkulaciji. Ta 502 novozaražena u junu množim sa deset i računam da je toliko ljudi trenutno zaraženo”, naveo je Kon u intervjuu na Fejsbuk stranici lista “Danas”.

On tvrdi da u funkcionisanju zdravstenog sistema postoje veliki problemi, kao i da je potrebno da se ponovo otvore kovid bolnice.

“Svi su nenaviknuti i opušteni, pa virus može da se ušeta u svaku zdravstvenu ustanovu bez problema. Kapacitet sistema je na ivici, tražio sam od Kriznog štaba pojačanje kapaciteta”, istakao je Kon.

Na pitanje zašto se ne testiraju kontakti, Kon je odgovorio da zaraženi navedu i po 50 kontakta i objasnio da za toliko testiranje nema testova, kao ni ekonomskih mogućnosti, ni kapaciteta.

“U toku je prokužavanje”

Kon je priznao da je uvedeno prokužavanje. “Onog momenta kad smo digli mere, jasno nam je bilo da je virus tu i da će da se prenosi. Virus nas je iznenadio prenošenjem u vreme kad mu vreme nije. Očekivalo se da će se delovanjem sunca smanji i ugasiti, a to se nije desilo. Mi sad imamo prokužavanje i time se povećava imunitet” objasnio je Kon.

Govoreći o uvođenju novih ili pooštravanju postojećih mera, Kon je naveo da on ne bi ponovo zatvarao starije od 65 godina.

“Ne bih ponovo zatvarao starije, oni su jedini poštovali i oni su sačuvani, ali nikada više ne treba da budu tako zatvarani”, ocenio je Kon.

Njegov predlog jeste da se, ukoliko bude potrebe zbog povećanja broja zaraženih u određenim lokalnim sredinama uvode vanredne situacije, kako je to urađeno u Novom Pazaru.

“Moramo oštro da reagujemo, da oni koji su izolaciji i samoizolaciji da to zaista i budu i da se to ozbiljno kontroliše. Takođe da je poštuju postojeće mere kod frizera, u prodavnicama, u kafićima, maske moraju da budu sastavni deo života. Mora da se poštoje distanca od jednog metra” istakao je on.

“Tražio sam kazne za organizatore manifestacija koji ne poštuju mere”

Kon tvrdi da je više puta tražio da se kažnjavaju organizatori sportskih događaja koji nisu poštovali mere prevencije širenja koronavirusa, ali da je to uvek odbijeno.

Njegov predlog je, kako je objasnio, bio da ukoliko neki ogranizator ne ispuni sve mere kada su u pitanja sportska okupljanja, da onda na tom stadionu više ne može da se igra pred gledaocima.

“Ako ja tražim kažnjavanje, a tražio sam na Kriznom štabu, pa se to odbije, ne znam šta je alternativa. Krizni štab jeste državni, ali medicinski deo je samo jedan deo. Odgovorni su svi oni koji su u Kriznom štabu, koji nisu pristali da se kažnjava, neću nikoga da prozivam, ali zna se ko su oni” istakao je Kon.

Podsetio da je još uvek na snazi mera da na sportskim događajima na stadionima može da bude do pet hiljada, ali da to nije ispoštovano i da se organizatori, posebno kada je u pitanju fudbalski derbi Partizan – Crvena Zvezda nisu potrudili da to ispoštuju.

Govoreći o objavi istraživačke mreže BIRN-a da se krije stvari broj umrlih od korone, Kon je rekao da on ima garancije nadležnih da su zvanični podaci u skladu sa prijavama smrti od zaraznih bolesti.

“Jedna je stvar baza podataka što je BIRN prikazao, a drugo je medicinska dokumentacija. Ako u medicinskoj dokumentaciji bude propusta, treba da padnemo ničice svi, ali ako se pokaže da ono što je objavio BIRN nije istina i za to treba neko da odgovara. Imam garancije da su sve pojedinačne smrti od zaraznih bolesti koje su lekari prijavili da su su i zavedene. Ako je neko filtrirao podatke, to je krivično delo” zaključio je Kon.

indeksonline.rs/nova.rs