BEOGRAD – Pre tačno 19 godina u Beogradu uhapšen je ratni zločinac, bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević. Milošević je iza rešetaka stavljen 28. juna 2001. godine.

Suđenje Miloševiću zbog ratnih zločina na Kosovu i Hrvatskoj te zbog genocida u Bosni i Hercegovini, počelo je 12. februara 2002. godine u Hagu.

Milošević je odbio da prizna formalnu jurisdikciju Haškoga suda, ali nije pasivno promatrao izvođenje dokaza nego je vodio vlastitu odbranu uz pomoć niza pravnih i drugih stručnjaka iz Srbije i sveta.

Haško tužilaštvo iznelo je u svojoj optužnici jasnu nameru da Miloševića osudi za pokušaj realizacije projekta “velike Srbije”. Teza Tužilaštva mogla se svesti na to da je Milošević direktno odgovoran za agresiju i ratove na području bivše Jugoslavije s ciljem da stvori državu u kojoj će živeti svi Srbi, ne obazirući se na republičke granice koje su postale međudržavnima po sudu Badinterove komisije. Milošević je tvrdio da su republike, kao Hrvatska i Bosna i Hercegovina, izvršile nelegalnu secesiju od Jugoslavije te da se srpski narod u tim zemljama sam i spontano podigao na ustanak protiv vlasti tih zemalja, bez uplitanja Srbije. Tvrdio je, takođe, da je SRJ imala pravo na vojno urđenje na Kosovu radi očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje te da je intervencija NATO saveza protupravna vojna agresija.

Tužilaštvo je skoro dve godine iznosilo optužnicu, a Sudom je prodefilirao niz visokorangiranih svedoka (među inima i Ibrahim Rugova, Stjepan Mesić itd.). Početkom 2004. godine, Milošević je počeo odbranu, navevši skoro 1.600 svedoka (kasnije je to sveo na 1.200). No, razvlačenje samog procesa, kao i sve veća narušenost Miloševićevog zdravlja, doveli su do do pravnih zavrzlama, koje su još više usporile suđenje.

Milošević je sahranjen 18. marta 2006. u Požarevcu, a pet dana pre pronađen je mrtav u u pritvorskoj jedinici UN-a u Ševeningenu.

Indeksonline.rs/Avaz.ba