BEOGRAD – “Nova stranka” smatra da odgovornost za slobodu medija treba da preuzme neka državna institucija, Vlada Srbije ili Ministarstvo informisanja, a da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) može da bude samo korektivni faktor, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

UNS je od oko 20 stranaka i pokreta koji učestvuju na izborima u Srbiji 21. juna, kao i onima koji su se odlučili za bojkot, zatražio da iznesu stavove o medijima i novinarima, finansiranju javnih servisa i izboru njihovih rukovodstava, kao i o REM-u i Savetu za štampu.

“Nova stranka” je izmedju ostalog odgovrila da se danas, iza “navodno nezavisne institucije REM-a krije režim koji brutalno kontroliše medije”.

Ta partija smatra da samoregulatorno telo za štampane i onlajn medije – Savet za štampu “ima značajnu ulogu i svoj posao radi solidno”, ali odgovornost, ipak, mora da bude na državnim organima, jer se oni u protivnom kriju iza takozvane nezavisnosti regulatornog tela.

“Nova stranka” je UNS-u odgovorila da veliki uticaj medija, ne samo u Srbiji, već i svuda na svetu ima uticaj na rezultate izbora u Srbiji i da su upravo zato oni tema svih političkih rasprava.

“Slobodni mediji, uz utemeljene demokratske institucije, osnova su demokratskog društva u kojem je javnost podatakacod važnosti za život gradjana i države, najbolja zaštita od kriminala, korupcije, fašizma, primitivizma…”, smara ta stranka.

Dodala je da smatra i da bi obeležje objektivnih i profesionalnih medija danas u Srbiji mogli da ponesu pojedini nedeljnici, poput NIN-a, Vremena i Novog magazina.

Od dnevnih listova, naveli su, to obeležje nosi jedino dnevni list “Danas”, a od televizija N1 i Nova S, kao i “neki izuzeci, poput emisije ‘Pravi ugao’ na RTV-u, kao i pojedine lokalne televizije”.

“Nova stranka” za javne servise RTS i RTV smatra da su “najvećim delom bilten i razglasna stanica vladajućeg režima”.

Njihovo finansiranje, kako su naveli, nije sporno, već je upotreba tog novca netransparentna.

“Lek je da se kroz demokratizaciju društva dodje do sistema izbora rukovodećeg kadra koji garantuje profesionalnost, tačnost i objektivnost”, predlaže “Nove stranka” za izbor

rukovodstava javnih servisa.

Na pitanje ko ugrožava rad novinara u Srbiji, “Nova stranka” odgovara da to radi vlast koja svakodnevno, na nebrojeno načina, što ta stranka kaže da je ;”nebrojano puta” isticala.

“Počevši od pretnji, javnih uvreda, etiketiranja, preko psihičkog i fizičkog terora, ugrožava se i bezbednost medijskih radnika, ali i osnovno načelo kojim bi, u svom radu trebalo da se vode, a to je: istina”, ukazala je “Nova stranka” za UNS.

Naveli su i da podržavaju zahtev UNS-a da se obezbede kolektivni ugovori za novinare i druge medijske radnike, jer takvi ugovori treba da postoje u svim oblicima zapošljavanja.

Na pitanje ko su bolje informisani novinari i političari, u “Novoj stranci” kažu da su i oni, kao i svi gradjani, informisani “koliko žele da budu, koliko su profesionalni i iskreni i koliko žele dobrog svom društvu i svojoj državi”.