NOVI PAZAR – Novi Pazar dobio je dom za razvoj IT sektora i industrije u ovom delu zemlje. Otvoren je Regionalni inovacioni start up centar. Kako je prilikom svečanog otvaranja kazao potpredsednik i ministar u Vladi Rasim Ljajić centar je preteča naučno tehnološkom parku koji će u narednom periodu biti otvoren u Novom Pazaru.

Potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić izrazio je uverenje da će dobre ideje i dobra softverska rešenja odlaziti iz Novog Pazara. Potencijali su, kaže, veliki s obzirom da se radi o najbrže rastućoj industriji, a njeno učešće u izvozu i trgovini su, objašnjava, nemerljivi.

Planovi su ozbiljni, pa će, objašnjava Regionalni inovacioni start up centar biti preteča naučno tehnološkom parku, kazao je Ljajić.

Da je Novi Pazar jedna od lokalnih samouprava sa najbržim razvojem predočeno je i ranije. U skladu sa tim ovaj grad postaje i novi tehnološki centar. ’’Inovacioni start up centar jeste budućnost i pokretač razvoja privrede Novog Pazara’’ objašnjava gradonačelnik Nihat Biševac.

Koordinator Regionalnog inovacionog start up centra, profesor Šemsudin Plojović kaže da IT industrija u Novom Pazaru od danas ime svoju adresu, te da će pod jednim krovom spojiti mlade i IT seniore.

Senior softver inženjer Enver Biševac kazao je za Radio televiziju Novi Pazar da je, danas otvoreni Regionalni inovacioni start up centar, prevazišao njegova očekivanja, te da je u prednosti u odnosu na druge u zemlji.

Mladi, studenti informatike i programiranja, budući IT srtučnjaci dobili su, ne samo savremen prostor i najbolju opremu, već i mentorsku podršku. Prostor IT stručnjacima, i onima koji će to postati, pruža velike mogućnosti i osmišljen je na način da sadrži radni ali i prostor za edukaciju, multimedijalnu učionicu i salu.

Regionalni inovacioni start up centar je, kažu, mesto gde će sve njihove ideje biti realizovane.

Regionalna razvojna agencija Sandžaka SEDA, prema rečima njenog direktora Samira Kačapora pratiće rad centra do trenutka kada on postane samoodrživ, što će, kaže, biti veoma brzo.

Regionalni inovacioni start up centar predstavlja budućnost i pokretač je razvoja privrede Novog Pazara. Njegovim otvaranjem mladima su pruženi uslovi da ostanu u svom gradu, obezbede sebi egzistenciju i pomognu u razvoju ovog kraja.