NIVI PAZAR – U okviru kampanje Turističke organizacije Srbije, pod sloganom „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“, novinarski karavan posetio je Novi Pazar. Novinari nacionalnih medija obišli su, boraveći u našem gradu, najpoznatije turističke lokacije, a nije izostala ni degustacija kulinarskih specijaliteta ovog kraja. Domaćini novinarskom karavanu bli su graonačelnik Nihat Biševac i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Prema rečima ministra Ljajića, cilj je broj turista koji na godišnjem nivou posete Novi Pazar, dostigne 100 000.

„Naš cilj je da ceo grad, zbog posebnosti, bude pod zaštitom UNESCO-a, a taj status u regionu imaju samo Ohrid i Dubrovnik. Novi Pazar po svim karakteristikama, bogatstvu kulturnog nasleđa, spoju islamske i hrišćanske civilizacije, ima resurse neophodne da bude pod zaštitom. Radićemo na tome, što potvrđuje i podatak da je Nacionalnim investicionim planom za revitalizaciju, rehabilitaciju i rekonstrukciju kulturnog nasleđa ovog kraja izdvojeno 6 miliona evra“, rekao je ovom prlikom potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

Gradonačelnik Nihat Biševac ističe da na promociji Novog Pazara predstoji ozbiljan posao.

„Vlada Srbije i sam ministar Ljajić dosta su pomogli na dosadašnjoj prezentaciji našeg grada, kao i na revitalizaciji jednog broja kulturno istorijskih spomenika poput Gradine, Bedema koji je simbol Novog Pazara. Planiramo kompletnu rekonstrukciju i vevitalizaciiju Stare čaršije. Nastojimo da sve što imamo, a čini ovaj grad posebnim, sačuvamo i učinimo dostupnim posetiocima, svima koji vole Novi Pazar“, kazao je gradonačelnik Biševac, ističući da posebno bogatstvo ovog kraja čine gostoljubivi i dobronamerni ljudi i da je od neporocenjive važnosti što, ko god jednom dođe, uvek se u u Novi Pazar rado i vraća.

Po rečima direktorke Turističke organizacije Srbije, Marije Labović, Novi Pazar je jedna od destinacija naše zemlje koja se ne sme zaobići ovog leta, a koja se svojim duhom potpuno uklapa u poruku koju TO šalje sloganom „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“.

„Novi Pazar najbolje oslikavaju njegovi ljudi, jer to što osetite u Pazaru nemoguće je ponoviti na nekom drugom mestu. Ovde su gosti uvek dobrodošli, imaju mogućnost da uživajuu predivnoj gastronomsokj ponudi kakvu nema u ostalim delovima Srbije. Ali, Novi Pazar nije samo grad mladih i srdačnih ljudi, fenomenalne kuhinje, već i grad bogat kulturno istorijskim spomenicima i neverovatnom prirodom“, istakla je direktorka TO Srbije Marija Labović.

Novinarski karavan obišao je tokom boravka u Novom Pazaru kompletno gradsko jezgro, novopazarski park, Isa – begov hamam, Altun – alem džamiju, Petrovu crkvu, Đurđeve stupove, Sopoćane i Gradinu.