BEOGRAD – Blog “EduBalkan” objavio je otvoreno pismo ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, uz poruku: “Dosta nam je više vašeg bahatog i nekulturnog ponašanja, koje je glavni pokazatelj da ne cenite ni nastavnike, ni učenike, ni roditelje.”

“Nakon proteklog završnog ispita i svih proba istog, nakon mnogih nesuvislih, grubih i često besprizornih izjava ministra prosvete, imali smo mnogo komentara i reakcija – negativnih, naravno – od strane nastavnika, roditelja, pa čak i direktora škola”, objavio je blog “EduBalkan”.

“Кao odgovorna nastavnička i roditeljska zajednica, dužni smo da podržimo sve naše kolege, decu i njihove roditelje, prenesemo njihove stavove i emocije i da uputimo otvoreno pismo ministru prosvete sa pitanjima na koja zahtevamo odgovor.

Pismo roditelja
“Na našu adresu upućeni su brojni komentari i poruke. Među njima su pisma roditelja. Saželi smo sve pristiglo u jedno zajedničko obraćanje roditelja učenika javnosti Srbije, jer je važno da se čuje i glas roditelja u ovoj kakofoniji različitih medijskih i drugih ‘spinova’”, navodi “Kreativna čarolija”, pa objavljuje pismo roditelja:

“Srbija je zemlja gde se već nekoliko godina unazad konstantno radi na pogrešno slatim porukama našoj deci. Od afere ‘brushalter’, preko ‘nepoštenog’ oca koji radi u štampariji testova, stigli smo do završnog ispita 2020. za koji smo i mi roditelji i nastavnici molili da se ne desi, zbog dobro nam znanih problema oko pandemije Кovid 19, ali se Ministarstvo prosvete u potpunosti oglušilo i doguralo do samog kraja.

Probni završni ispit je doneo fijasko sa softverom.

Deca su satima pokušavala da pristupe programu i urade zadatke, dešavalo se da i kada se uloguju program uspe da ih ostavi na pola puta.

Ministarstvo prosvete je danima poručivalo da je to samo proba, da se uhodavaju i da na pravom završnom ispitu neće biti tako.

Prvi dan polaganja je protekao, čini se, mirno, ali nastavnici-pregledači su se suočili sa tim istim softverom sa probnog završnog ispita, na kome izgleda ništa značajno nije popravljeno.

Hoćemo li, dragi roditelji, a i, misleći nastavnici, i dalje trpeti šamare jednog Ministra prosvete i njegovih poslušnika? Imamo li još mrvicu dostojanstva da kažemo – DOSTA je ili ćemo biblijski okrenuti i drugi obraz?