BEOGRAD – Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke ulazak u Nemačku biće dozvoljen po pravilu isključivo ako je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka, objavljeno je na sajtu nemačke ambasade u Srbiji.

Kako je navedeno, srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemacke, druge države EU, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske, ulazak u Nemacku će biti dozvoljen isključivo ako je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka.

Navedeno je da trenutno do najmanje još 15. juna ove godine postoje ograničenja putovanja za sva putovanja iz Srbije i trećih zemalja u Saveznu Republiku Nemačku, koja nisu neophodna.

Zbog toga srpski državljani koji poseduju D-vizu i prvi put žele da uđu u Nemačku trenutno ne mogu to da učine. Izuzeci važe za supružnike nemačkih/ EU – državljana, prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku, roditelje maloletne dece koja imaju nemačko državljanstvo, prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku i medicinsko osoblje.

Za osobe koje iz Srbije, kao i drugih država koje nisu članice EU, dolaze u Nemačku, važi obavezan dvonedeljnji karantin, navedeno je u obaveštenju.