NOVI PAZAR – Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća zadužen za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma Esad Rahić, uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom ponovnog organizovanja polaganja kombinovanog testa u Novom Pazaru u kome se kaže:

Gospodine predsedniče,

Roditelji, učenici i nastavnici iz Novog Pazara su zaprepašćeni zbog vesti da će u nekoliko škola u Novom Pazaru biti ponovljen kombinovani test, zbog toga što je izvesna grupa na društvenoj mreži „Whatsapp“ plasirala rešenja testa.

Zavod za javno zdravlje Novi Pazar je saopštio da je samo tokom nedjelje i ponedeljka kod 76 građana Novog Pazara potvrđeno prisustvo korona virusa.

Samo danas je 12 pacijenata transportovano u KBC Bežanijska kosa, a sedam sanitarnih vozila Hitne službe transportovalo je veliki broj Novopazaraca zaraženih korona virusom u KC Kragujevac.

Novi Pazar je jedan od najugroženijih gradova u Republici Srbiji i svakim danom broj obolelih se drastično povećava. Novi Pazar se polako, ali sigurno pretvara u srbijanski Vuhan.

Naši građani umiru. Novi Pazar je obavijen tugom, strahom i neizvjesnošću.

U takvim okolnostima, ministar prosvete gospodin Mladen Šarčevič, prema informacijama iz medija, hoće, bez obzora na posledice po učenike, nastavnike i roditelje da u Novom Pazaru ponovi ispit iz Kombinovanog testa.

Građani Novog Pazara se pitaju: Da li je preči i prioritetniji test i tvrdoglavost ministra prosvete ili zdravlje na stotine učenika, nastavnika i njihovih članova porodica? Vredi li kombinovani test ijednog ljudskog života?

Krizni štab je danas doneo odluku da se uvede zabrana poseta bolnicama i da se obavezno nose maske u zatvorenom prostoru. Razmatra se i ograničavanje okupljanja na otvorenom kao i da se smanji dozvoljen broj ljudi u zatvorenom prostoru.

Gospodine predsedniče, molim Vas u ime svih učenika, roditelja i nastavnika da zaustavite i sprečite ovakvu eventualnu odluku ministra prosvete, jer znam koliko ste se za vreme vanrednog stanja borili za očuvanje zdravlja građana Srbije i u borbi protiv ove opake bolesti.

Poznavajući Vas, uveren sam da ćete postupiti u skladu sa voljom i željom učenika, roditelja i nastavnika iz Novog Pazara i pomoći da očuvamo zdravlje pre svega naše dece, naše budućnosti.