BEOGRAD – Kliničko-bolnički centri “Dr Dragiša Mišović”, Zvezdara i Zemun ponovo će primati kovid pacijente, zaključak je sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktora kovid bolnica.Kako je objavljeno na sajtu Vlade Srbije, ta tri kliničko-bolnička centra neće kompletno biti pretvorena u kovid bolnice, već će po jedna bolnička zgrada u tim zdravstvenim ustanovama biti predvidjena za prijem kovid pacijenata, kako bi se pomogao rad Infektivne klinike, VMC Karaburma i KBC “Bežanijska kosa”.

Pozitivne trudnice, decu, kao i pacijente koji su na hemodijalizi primaće KBC “Dr Dragiša Mišović”, a odlučeno je i da se poveća broj kovid ambulanti, te će tako na većim opštinama, poput Novog Beograda, biti otvorene nove.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je apelovao na gradjane da, ukoliko osete neke simptome korone, prvo odu u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja, a ne odmah na Infektivnu kliniku KCS.

“Svi domovi zdravlja u Srbiji imaju kovid ambulante, u kojim gradjani mogu da obave RTG pregled, bris grla, krvnu sliku…”, rekao je Lončar.

Od večeras dve kovid ambulante, u Ulici Čarlija Čaplina na Paliluli i u Ulici cara Dušana u Zemunu, rade 24 sata, a bolnice u Čačku, Užicu i Kraljevu počele su da zbrinjavaju kovid pacijente, koji će tu ostati na lečenju, rekao je Lončar.

On je naveo da se razmatra mogućnost ograničenja rada kafića u mestima gde se beleži rast zaraženih kovidom 19.

“Nećemo kažnjavati ljude koji su bili disciplinovani. U nekim regionima i krajevima bićemo prinudjeni da donesemo adekvatne mere kako bismo vratili stabilnu sitauciju, objasnio je Lončar”.

indeksonline.rs/Beta