BEOGRAD – Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni sutra, 23. juna do osam sati ujutro, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Rezultati će biti objavljeni na sajtu [email protected] i http://[email protected]>.

Učenici koji nemaju mogućnost uvida u rezultate elektronskim putem, moći će to da urade u školi. Takođe, ukoliko učenici imaju bilo koji problem u pogledu uvida u test, potrebno je da se obrate matičnoj školi.

U slučaju primedbi na rezultate testa, roditelji i učenici, istog dana, od 8 do 15 sati moći će pisanim putem da podnesu žalbu prvostepenoj ( školskoj) komisiji u matičnim školama, na obrascu broj 11, koji se može naći u školi ili na sajtu Ministarstva prosvete na linku .

Prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita u drugostepenim (okružnim) komisijama je sreda, 24. jun 2020. godine od 8 do 16 sati.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 28. juna 2020. godine.

Učenici osmog razreda polagali su završni ispit od 17. do 19. juna 2020. godine rešavanjem tri testa – testa iz srpskog/maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa.

Uspeh iz osnovne škole boduje se sa 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.