BEOGRAD – Rok za prijem i rešavanje žalbi na rezultate završnog ispita produžen je do sutra od 9.00 do 12.00 sati, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako se navodi, prijem žalbi roditelja učenika koji nisu imali mogućnost žalbe do petka 26. juna biće omogućen elektronskom putem na mejl [email protected] ili posredno preko matične škole.

Ove godine, po prvi put, primenjen je inoviran i digitalizovan završni ispit u delu pripreme, pregledanja i obrade testova.

Ovako organizovan završni ispit predviđao je i nove procedure, a došlo je do sporadičnih, tehničkih grešaka koje su, kako se navodi, usporile proces integracije testa i ID obrazaca, pa samim tim i vidljivost manjeg broja pojedinih testova.

Najčešće greške koje su dovele do usporavanja procesa su nepoklapanje ID obrasca učenika sa odgovarajućim testom, dostavljen primerak ID obrasca za učenika, a ne primerak za školu, nedostatak ID nalepnice na testu, ID nalepnica zalepljena ukrivo ili van predviđenog okvira, nepopunjavanje ličnih podataka na ID obrascu, ista ID nalepnica zalepljena kod dva učenika…

Dodaje se da manje od 300 učenika nije moglo da vidi jedan od tri testa od 66.955 učenika osmog razreda koji su polagali završni ispit.

Kako se navodi, nijedan test nije izgubljen i svi će ručno biti obrađeni i danas objavljeni kako bi učenici imali iste uslove za eventualnu žalbu.