BEOGRAD – Ponavljanje kombinovanog testa u Novom Pazaru proteklo je odlično, bez prepisivanja i bez korišćenja nedozvoljenih sredstava, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i poručuje da će svi odgovorni za dešavanja na testiranju snositi posledice i da je zbog nepravilnosti taj slučaj prijavljen policiji i tužilaštvu.

U petak, 19. juna, kada su svi učenici u Srbiji polagali poslednji – kombinovani test u okviru završnog ispita, manjem broju učenika u Novom Pazaru u toku trajanja testa bila su dostupna rešenja, a oni su, rukovodeći se dobijenim odgovorima, u uverenju da su svi odgovori tačni, uneli, između ostalog, i jedan istovetan netačan odgovor, čime su se izdvojili od ostalih učenika koji su radili test u Novom Pazaru.

Juče je kombinovani test ponovljen u pet od ukupno 15 škola u Novom Pazaru, a od ukupno 127 učenika, njih 120 je ponovo radilo test, dok je sedam đaka odustalo, od kojih su neki odlučili da upišu privatnu školu.

Šarčević je za Tanjug rekao da je poruka da svi moraju da se drže pravila i da niko ne može da bude favorizovan.

“Svako prema svojim zaslugama i učenju treba da ostvari rezultate”, kaže Šarčević i dodaje da je slučaj manipulacije u vezi sa polaganjem kombinovanog testa u Novom Pazaru otkriven i da se to “neće gurati pod tepih”.

Šarčević je naveo da je bilo pokušaja da se dešavanja od 19. juna prevedu u “nacionalnu priču”, s obzirom na nacionalni sastav stanovništva u Novom Pazaru i da slučaj polaganja kombinovanog testa u tom gradu u petak ne sme da ostane bez epiloga i da mora da postoji red.

“Mi smo slučaj prijavili policiji i tužilaštvu, nismo još dobili odgovore, čekamo ih, obavestili smo zaštitnika građana”, naveo je Šarčević.

Ministar je rekao da je u protekle četiri godine u nekim regijama bilo nepravilnosti u polaganju završnog ispita, da se dva puta desila krađa testova iz štamparije…

“Obezbedili smo štampariju, dobili smo podršku premijerke. Mi smo pod svim uslovima pandemije štampali testove i u tri smene se radilo. Testovi su zaštićeni u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, niko ne može da uđe. Štampanje, distribucija i način otvaranja smo zaštitili”, naveo je Šarčević.

Kako kaže, od 2022. plan je da se matura radi potpuno digitalno, možda i 2021. ako za to bude tada obezbeđen novac.

Naglasio je da će polaganje mature biti sto odsto zaštićeno kada se sve bude radilo digitalno i automatski i dodao da je za to potrebno vreme.