BEOGRAD – Predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović izjavio je da je u Srbiji posebno “osetljiva i alarmantna sprega” državnog vrha sa kriminalnim grupama i pojedincima koji, kako je ocenio, koriste političke veze kako bi prisvojili državnu imovinu i pretvorili ih u privatnu.U preizbornom intervjuu agenciji Beta na pitanje o problemu korupcije u Srbiji, Stamatović je odgovorio da je to jedan od “vodećih problema srpskog društva koji koče politički i ekonomski napredak”.

“Svi državni funkcioneri imaju odgovornost da štite javni interes i državnu imovinu, a ukoliko to ne čine moraju krivično da odgovaraju i da budu procesuirani po hitnom postupku kako se ne bi dešavalo da sve što je vredno bude otudjeno a Srbija opljačkana i uništena”, istakao je on.

Za pitanje Kosova, Stamatović je rekao da nikada i ni pod kojima uslovima, uključujući i uslovljavanje članstva Srbije u EU, Srbija “ne sme priznati protivpravno i jednostrano prolašenje nezavisnosti Kosova.”

“Ustav Republike Srbije i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija garantuju suverinitet i teritorijalni integritet naše zemlje, u čijem sastavu se nalazi i južna srpska pokrajina. Kosovo je uvek bilo i biće sastavni deo Srbije, a najveći prioritet naše države je obezbedjivanje političkih i ekonomskih uslova za opstanak srpskog naroda na tom prostoru i zaštita srpske imovine”, naglasio je on.

Na pitanje kako unaprediti životni standard gradjana, koji je na samom dnu evropske lestvice, Stamatović je odgovorio da je za to potrebno ulaganje u razvoj domaćeg preduzetništva i poljoprivrede te da će se boriti za poreski sistem i poslovni ambijent koji će omogućiti svakome da od svoje uštedjevine pokrene posao.

“Posebno ćemo podsticati ulaganja u obrtni kapital i otvaranje malih porodičnih firmi, na primer mini mlekara, pekara, pogona za preradu voća i povrća, proizvodnju zelene energije. Poljoprivredna proizvodnja mora da se zasniva na razvijanju proizvoda sa prepoznatljivim geografskim poreklom, uz garantovani otkup poljoprivrednih proizvoda, primenu najavremenijih agrotehničkih mera, navodnjavanje i preradu poljoprivrednih proizvoda”, kazao je Stamatović.

Naglasio je da predsnost u državnom subvencionisanju moraju da imaju domaće kompanije i preduzetnici, a ne strani investitori.

Govoreći o problemu partokratije i fenomenu stranačkog zapošljavanja, Stamatović je kazao da ga je teško zaustaviti ukoliko se ne ukloni njegov glavni uzrok, “stranačka raspodela ‘plena'” u koje, kako je dodao, spadaju sve državne i javne instucije, javna preduzeća i vladine agencije.

“Kadriranje na osnovu stranačke pripadnosti, godinama unazad, postalo je sastavni deo naše stvarnosti, a da li je neko član ili nije član stranke jedini kriterijum da se dobije posao. Dok ne budemo imali striktno poštovanje zakona, zabranu stranačkog zapošljavanja i obavezne javne konkurse za izbor kvalifikovanih i stručnih ljudi, nećemo moći da kažemo da smo zaustavili stranačka zapošljavanja”, naglasio je on.

Stamatović je govoreći o radu sudstva i tužilaštva u Srbiji kazao da se ne može očekivati bilo kakva promena u toj oblasti dok su, kako je ocenio, tri grane vlasti spojene u jednoj i dodao da do promena može doći samo promenom vlasti.

Beta