NOVI PAZAR – Treći dan od uvođenja vanredne situacije u Novom Pazaru broj obolelih ne jenjava. Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru testirao je do petka 4.240 lica od kojih je čak 508 pozitivno na koronavirus.

Foto:Irfan Ličina

Vojska trenutno postavlja šatore u krugu bolnice ispred palijativnog odeljenja. Juče je montiran šator ispred grudnog, a u planu je postavljanje još jednog šatora ispred infektivnog odeljenja.

Prema pisanju lokalnih portala, više od sto pacijenata u Novom Pazaru ima tešku kliničku sliku, a ovu informaciju nije demantovao niko od nadležnih.

Irfan Ličina

U gradu i po društvenim mrežama kruže priče i o velikom broju preminulih. Od nadležnih iz Zavoda za javno zdravlje dobili smo odgovor da oni nemaju informaciju o broju umrlih, a da podatke o broju obolelih objavljuju odmah pošto iste dobiju iz Beograda.

Da je situacija teška potvrđuje i hitna nabavka koju je juče raspisao Gradski krizni štab. Na spisku je, između ostalog, i 20 limenih sanduka i 200 džakova za posmrtne ostatke.

Medicinski radnici, lekari, vozači saniteta su na izmaku snage

Direktor opšte bolnice doktor Meho Mahmutović saopštio je javnosti da je veliki broj lekara i medicinskog osoblja zaraženo virusom Covid19.

Zbog složene situacije u Novi Pazar je stigao koordinator Ministarstva zdravlja za kovid pandemiju, grudni hirurg prof.dr Slobodan Milisavljević sa timom stručnjaka iz Kragujevca.

”Ovo je već druga ekipa lekara iz Kragujevca koja za poslednjih nedelju dana dolazi u Novi Pazar – rekao je direktor Opšte bolnice Meho Mahmutović.

Bolnički kapaciteti su popunjeni, tako da se oni sa blažim simptomima puštaju na kućno lečenje.

”Mi imamo u zadnjih nekoliko dana ponovo skok novoobolelih, posebno na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Kasnije analize pokazaće uzrok. U većini bolnica kapaciteti su popunjeni, a mi po naredbi Ministarstva zdravlja činimo sve napore da se pomogne Opštoj Bolnici u Novom Pazaru u ljudstvu, tehnici i organizaciji same Covid bolnice”, kazao je zamenik direktora KC Kragujevac dr Slobodan Milisavljević.

Irfan Ličina

Blago poboljšanje situacije se vidi tek danas. Veliki broj ljudi koji je čekao na snimanja, testove i preglede drastično je manji.

E.Ćorović/indeksonline.rs