NOVI PAZAR – U Novi Pazar je stigao šleper sa medicinskom opremom koju je Turska poslala kao pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Medicinska oprema ostaće Opštoj bolnici u Novom Pazaru, a zaštitna oprema biće podaljena okolnim gradovima, od Priboja do Kraljeva. Reč je o kontigentu pomoći koju su po nalogu turskog predsednika Redžepa Tajip Erdogana organizovali tursko Ministarstvo zdravstva i Veće za poslovnu saradnju Turske i Srbije.

„Ovo je drugi kamion koji je stigao u Srbiju. Prolazimo kroz težak period,k ada se moramo pridržavati svih donetih mera i biti odgovorni. Turska će uvek biti uz Srbiju i Sandžak, kao što je bila i do sada“, kazao je ambasador Turske Tanžu Bilgič.

pomoc iz turske
indeksonline

Lekari ističu važnost medicinske opreme. Opšta bolnica je regionalni medicinski centar i jačanje njinih kapaciteta je prioritet.

„Stigli su veoma važni aparati, kao i 30 kreveta, koji imaju tri motora i korsite se u intenzivnim jedinicama. Dobili smo i petaneast monitora i drugu opremu, koja će značajno podići kvalitet usluga u našoj Opštoj bolnici“, kazao je dr Muamer Bačevac.

Direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović podsetio je da je u zdravstvu sve bolja saradnja dve zemlje, ali i na polju nauke. On se osvrnuo i na privrednu saradnju.

„Predsednici Erdogan i Vučić su napravili dobru saradnju. Trgovinska razmena je sve bolja“, ocenio je Mahmutović.

Podelu zaštitne opreme, ostalim opštinama u Sandžaku, koordiniraće Bošnjačko nacionalno vijeće.

Gradonačelnik Nihat Biševac zahvalio se za pomoć koja je stigla u Novi Pazar.

Pimopredaji je prisustvovao i ministar i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

Brigadiri Omladinske radne akcije ORA 2020. su pomogli da se oprema istovari i rasporedi.

U kontingentu pomoći, koji je stigao iz Istanbula između ostalog, nalazi se deset monitora za pacijente, deset pulsoxymetara, deset UV sterilizacijskih lampi, 50 regulatora oksigena, jedan videolaringoskop, tri laringoskopa, tri hirurška aspiratora, 400 kompleta bolničkih posteljina, 30 kreveta za pacijente intenzivne nege, 20.000 zaštitnih maski, 2.000 zaštitnih kombinezona, 1.500 vizira proizvedenih u omladinskim centrima Ministarstva sporta i mladih Turske, te 30.000 maski, 100 kutija od po 12 komada 350-mililitarskih sapuna za ruke, 110 kutija od po 60 komada 150-mililitarskih dezinficijenasa za ruke te 120 kutija sa po 12 vlažnih ručnika.