BEOGRAD – U toku prošle godine za 72 policajca određena je mera zadržavanja po krivičnim prijavama Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova.

U istom periodu podneto je i 209 krivičnih prijava protiv policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili 321 krivično delo, od kojih je 77 odsto sa elementima korupcije.

Inače, na nivou celog Ministarstva unutrašnjih poslova SUK je podneo krivične prijave protiv 399 lica zbog ukupno 537 krivičnih dela, od kojih su 425 koruptivna dela.

Naloženo je da se protiv 16 policijskih službenika inicira disciplinski postupak zbog teške povrede dužnosti, a da se 14 policajaca upozori, s obzirom na to da je nastupilazastarelost. Među pripadnicima MUP-a prijavljenim u prošloj godini najviše je policijskih službenika opšte nadležnosti, službnika granične i saobraćajne policije, piše Dnevnik.

Prveravana je i zakonitost postupanja prilikom registracije vozila čija radna zapremina prelazi 2.000 kubika. Utvrđeno je da u pojedinim slučajevima nisu uplaćivani propisani novčani iznosi za uplatu poreza i komunalnih taksi, da su u nekim organizacionim jedinicama dosijei vozila nekompletni, neažurni i da se ne odlažu u skladu sa propisima. Materijalna šteta po budžet Republike Srbije, odnosno lokalnih samouprava, je 2.280.987 dinara.