BEOGRAD – Nakon izjašnjenja koje je Zaštitnik građana dobio od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) povodom emitovanja spota u kojem se nalazi dete i odluke REM-a da zabrani njegovo emitovanje, danas je REM-u uputio zahtev za dostavljanje odgovora na dodatna pitanja.

Zaštitnik građana je tražio od REM-a da ga obavesti da li su emiteri postupili u skladu sa njegovom odlukom od 1. juna i to kako u periodu od javnog objavljivanja odluke REM-a pa do formalnog uručenja odluke emiterima, tako i nakon formalnog uručenja odluke, navedeno je u saopštenju.

Zaštitnik građana je istovremeno tražio od REM-a da ga obavesti o tome da li je REM u okviru nadzora nad radom pružalaca medijskih usluga utvrđivao da li su emiteri obratili posebnu pažnju koja je potrebna u slučaju učestvovanja maloletnika u programu.

Što je obaveza, kako navode, emitera predviđena odredbom člana 68. stav 11. Zakona o elektronskim medijima i članom 22. stav 5. Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, i to kako pre emitovanja spota, tako i na period od trenutka javnog objavljivanja odluke REM o zabrani daljeg emitovanja spota.

Takođe, Zaštitnik građana je tražio da ga REM-a obavesti o tome da li je i koje mere preduzeo prema pružaocima medijskih usluga.

Shodno Zakonu o zaštitniku građana REM-u je ostavljen rok od 15 dana za izjašnjenje na zahtev Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je 1. juna postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada REM-a i to, kako je saopšteno, nakon saznanja da postoji sumnja da su jednim od emitovanih video spotova povređena prava deteta.

REM je takođe 1. juna zabranio predizborni spot Srpske napredne stranke “Za našu decu” u kojem se pojavljuju lider te stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i jedna šestogodišnja devojčica.