PODGORICA – Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) saopštilo je večeras da će svi gradjani koji u Crnu Goru ulaze iz Srbije biti upućivani direktno u institucionalni karantin.

NKT je večeras odlučio da u Crnoj Gori budu zatvoreni vrtići i rad ugostiteljskih objekata bude ograničen do ponoći, pri čemu će u severnom delu zemlje rad tih objekata biti potpuno obustavljen, a posebne stroge mere se uvode za opštinu Pljevlja.

“Uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Republici Srbiji odlučeno je da sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin. Crna Gora ostaje opredijeljena da se ne zatvara za svoje državljane, ali stopa aktivnih slučajeva u Republici Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor. Zbog toga lica koja ulaze u Crnu Goru iz Republike Srbije do daljega neće biti upućivana u kućnu samoizolaciju već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu mjeru”, saopšteno je iz Vlade.

Do sada su crnogorski državljani i stranci sa stalnim boravkom koji ulaze iz Srbije mogli da budu u kućnoj samoizolaciji ili u karantinu.

Državljanima Srbije od 15. marta je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

U Crnoj Gori raste broj obolelih, danas je identifikovano dodatnih 60, tako da se ukupan broj zaraženih popeo na 512.

Kako je saopšteno, odlučeno je da se zbog visokog epidemiološkog rizika prekida vaspitno-obrazovni rad u javnim i privatnim ustanovama koje obavljaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Radno vreme svih ugostiteljskih objekata – restorana, kafana, kafeterija, hotelskih restorana i sličnih ugostiteljskih objekta kao i ugostiteljskih objekata na kupalištima i plažama – na celoj teritoriji Crne Gore ograničava se do ponoći.

Mjera će se primjenjivati u narednih nedelju dana, nakon čega će, na osnovu analize učinka mjre i epidemiološke situacije, biti odlučeno da li će primena mere biti produžena, saopšteno je iz Vlade Crne Gore

Zbog složene epidemiološke situacije u Severnom regionu odlučeno je da se u opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Andrijevica, Rožaje, Plav i Gusinje rad svih ugostiteljskih objekata obustavlja na nedjelju dana, nakon čega će biti procenjen učinak mere i eventualno produžavanje njene primene.

U opštini Pljevlja uvode se mere kakve su 26. juna uvedene u Bijelom Polju, a 2. jula u Beranama – zabranjena su okupljanja u zatvorenim i na otvorenim javnim mestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, kulturno-umetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije).

Verske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da verske obrede u verskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva gradjana.

Zabranjen je prevoz u putničkom motornom vozilu više od dva odrasla lica u isto vreme, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i lica koja obavljaju redovne radne zadatke. Zabranjeno je kretanje i zadržavanje više od dva lica na otvorenom javnom mestu, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i lica koja obavljaju redovne radne zadatke.

Vlada je još jednom pozvala državnu upravu i lokalnau samoupravu, privredna društva i preduzetnike da sav rad koji je moguće obavljati od kuće organizuju na taj način.

Nacionalno koordinaciono telo odlučilo je, na predlog Uprave policije, da se dozvole za boravak stranaca u Crnoj Gori, koje su istekle, smatraju važećim do 30. septembra 2020. godine ukoliko lice na koje se dozvola odnosi zadovoljava sve ostale zakonom predvidjene uslove.

indeksonline.rs/Beta