BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je zločin koji se dogodio na Kazanima, u Sarajevu, sistematski udruženi zločinački poduhvat sa ciljem eliminacije srpskog stanovništva i ima sve elemente genocida.

Dodik je to rekao komentarišući izjavu bošnjačkog kolege Šefika Džaferović u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu juče rekao da je “zločin koji se dogodio u Prijedoru sistematski, udruženi zločinački poduhvat sa ciljem eliminacije nesrpskog stanovništva i da ima sve elemente genocida”.

“To je moj odgovor na neodmerene poruke koje su se čule iz Prijedora, i to od onih koji bi mogli da nam odgovore na pitanje gde su Srbi iz Zenice i kakvom su smrću skončavali od 1992. do 1995. godine”, rekao je Dodik.

Naglasio je da i on izražava žaljenje što zločin na Kazanima nije dobio kvalifikaciju kakva mu pripada i što za njega nisu osuđeni svi koji su u tome učestvovali.

“Žao mi je što u bošnjačkom narodu ima toliko onih koji su spremni da ubiju čak i komšije, što smo videli od pripadnika takozvane Armije BiH, ali i da počine stravične zločine kao pripadnici ”Islamske države”. Isto tako bih želeo da podsetim da mnogi izvršioci zločina nad Srbima nisu osuđeni, niti su sva tela ubijenih Srba pronađena, pa nemamo ni tu mogućnost da ih dostojno sahranimo”, naveo je Dodik u izjavi za Srnu.

On je zagovornicima velikobošnjačke ideje poručio da odu upravo na Kazane da vide kako se stvarala BiH po muslimanskoj meri, a onda do Zenice, Konjica, Kravice i svih mesta gde su Srbi stradali zbog velikomuslimanske ideje čiji je tvorac Alija Izetbegović.

“Onima koji su i danas o Republici Srpskoj govorili na nedoličan način poručujem da svaki put kada to urade oni sami pozivaju na raspad BiH, a da za istinu o ratu i stradanju nije potrebna sila ili prisila, potrebne su samo činjenice! Sve poruke koje su danas iz Prijedora poslate Srbima i Republici Srpskoj, ali i ovo što sam im odgovorio – potvrđuje da BiH nema budućnost”, poručio je Dodik.

indeksonline.rs/Tanjug