TUTIN/SJENICA – Tačno nedelju dana nakon prvog kontigenta humanitarne pomoći, domovima zdravlja u Tutinu i Sjenici stigla je nova količina zaštitne i medicinske opreme koja je prikupljena u okviru akcije Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma za pomoć ovim gradovima.

Domu zdravlja u Tutinu, predstavnici nevladinih orgnizacija uključeni u ovu akciju, juče su isporučili opremu u vrednosti od skoro 310.000 dinara, saopštili su iz Fonda B92.

Nabavljen je 1 EKG aparat, 5 aparata za merenje pritiska, 3 pulsna oksimetra, 1 inhalator, kao i veće količine dezinfekcionih sredstava, maski, rukavica, kaljača, kapa i hirurških kompresa.

Nakon posete Tutinu, pomoć je stigla i Domu zdravlja u Sjenici, kojem su isporučeni po jedan set za inkubaciju, ferno nosila i spinalna daska, 1000 hirurških i 300 maski za kiseonik, 200 komada nosnih kanila, 50 zaštitnih odela i 1000 pari rukavica, po 300 komada kapa i kaljača, kao i 40 vizira.

Ukupna vrednost ove opreme iznosi skoro 295.000 dinara.

Prema rečima Marka Oljače, kojem je ovo druga poseta ovim gradovima za sedam dana, situacija sa virusom polako stavlja pod kontrolu i pritisak na zdravstveni sistem je manji, ali i dalje im nedostaje medicinski kadar.

“Donacije prikupljene u okviru ove akcije, kao i one pristigle od građana iz Srbije i dijaspore, olakšavaju borbu zdravstvenih radnika sa virusom i omogućavaju bolju negu pacijenata koji su zaraženi”, kazao je Oljača

Sredstva se mogu donirati putem platforme donacije.rs ili preko uplate na račun Fonda B92 koji služe za ovu akciju.

indeksonline.rs/Tanjug