BEOGRAD – Demokratska stranka (DS) ocenila je danas, povodom 25. godišnjice zločina u Srebrenici, da ;proces regionalnog pomirenja nije završen a vlasti Srbije optužila da “nastavljaju sa negiranjem i relativizovanjem genocida” u tom mestu.

Navodeći da je presudom Medjunarodnog suda pravde Srbija “oslobodjena od neposredne odgovornosti za genocid, ali da je odgovorna za nesprečavanje genocida”, DS je pozvala Vladu Srbije da “ispuni sve preuzete obaveze i procesuira osumnjičene za učešće u genocidu koji se nalaze na njenoj teritoriji”.

“Četvrt veka nakon najmonstruoznijeg zločina protiv svega čovečnog, ćutanje svih ostalih političkih predstavnika države Srbije, prenebregavanje odgovornosti i relativizovanje uloge u svemu što se dogodilo tokom ratnih stradanja i krvavih sukoba, potvrdjuje da sadašnje vlasti nastavljaju sa negiranjem i relativizovanjem genocida u Srebrenici”, ocenili su iz DS.

Zatražili su od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini, “a naročito od Vlade Republike Srpske” da se tela nestalih iz Srebrenice što pre pronadju i da prestane “relativizacija tog zločina”.

indeksonline.rs/Beta