POTOČARI – Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović obratio se na kraju današnje komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici povodom 25. godišnjice stradanja.

“U potočarsku dolinu natopljenu suzama i tugom danas će biti spušteni i ostaci još devet žrtava. Njihovi će beli nišani biti pored nišana drugih nevino pobijenih srebreničkih muškaraca, dečaka i žena”, rekao je Džaferović dodavši da još više od hiljadu žrtava Srebrenice nije pronađeno.

On je poručio da genocid nije sprečila ni Srbija, ni Evropska unija iako su to mogle.

“Rezultat izostanka akcije da se zaustave horde zla su beli nišani ovde u Potočarima. Oni će zauvek biti opomena čovečanstvu da ne sme biti kalkulacija u suprotstavljanju zlu”, dodao je.

O genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici se sve zna, poručio je on, istina je jasna i celovita i ona je zapečaćena u presudama međunarodnih sudova.

“Umesto katarze, priznanja genocida, izvinjenja, hapšenja brojnih izvršilaca koji su još uvek na slobodi svedoci smo da se danas isto onako planski i sistematski nastoji negirati genocid”, rekao je Džaferović dodavši:

“Ideologija koja je osmislila i relativizirala genocid, a koja je itekako živa i u BiH i u Srbiji danas napada istinu minimizirajući i negirajući genocid. Nauka kaže da je to posljednja faza genocida. To je mnogo više od same uvrede žrtava. Oni time najbolje govore o sebi samima i šalju nam jasnu poruku da nisu odustali”, rekao je Džaferović.

Poverenja ne može biti dok traju nasrtaji na istinu, negiranje zločina i slavljenje počinilaca zbog čega predsedavajući Predsjedništva BiH poziva političku, versku i intelektualnu elitu srpskog naroda da se suoče sa istinom.

“Neka to učine zbog porodica žrtava, ali najviše zbog sebe. Neka to teško breme ne ostavljaju kao teret generacijama koje dolaze”, zaključio je Džaferović.

indeksonline.rs/klix.ba