ISTABUL – Iako je od genocida prošao četvrt veka, naša bol je i dalje sveža, poručio je predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u povodu obeležavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Danas ćemo zajedno da se prisetimo žrtava genocida u Srebrenici, jedne od najbolnijih i najsramotnijih stranica u istoriji, i da podelimo žalost naše bošnjačke braće”, rekao je Erdogan u videoporuci emitovanoj danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici dodavši:
“Iako zbog koronavirusa nisam fizički među vama, moja osećanja i misli su uvek u Bosni, uvek s vama”.

Na početku obraćanja Erdogan je uputio reči saučešća porodicama mučki ubijenih žrtava, poželevši Božji rahmet šehidima Srebrenice.

Podsetivši da je prošle godine u Sarajevu prisustvovao odavanju počasti i ispraćaju put Srebrenice žrtvava genocida, Erdogan je rekao da “smo svi tada svedočili kako porodice uprkos ogromnoj boli uspravno i s ponosom ispraćaju svoje bližnje”.

“Iako je od genocida prošlo četvrt veka, bol nam je još uvek sveža”, rekao je turski predsednik i nastavio:
“S pronalaskom svake masovne grobnice srca nam se iznova cepaju. Žene i dalje žive u nadi da će pronaći muževe, deca se nadaju pronalasku očeva i majki. I nakon ovoliko minulog vremena, majke gledaju niz put u nadi da će ugledati decu. 25 godina tragom plavih leptira tražimo naše voljene”.

Kazavši da “naš Gospodar kaže: ‘I ne recite za one koji su na Allahovu putu ubijeni, oni su mrtvi. Ne. Oni su živi, samo vi to ne znate’”.

“Mi verujemo da su naši šehidi uvek među nama, verujemo da su živi”, rekao je Erdogan i podsetio na reči prvog predsednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića koji je rekao da “zaboraviti niko ne sme, jer se zaboravljeni genocid ponavlja”.

Erdogan je poručio da žrtve genocida i Srebrenica neće biti zaboravljeni.
“Nećemo zaboraviti ni naše šehide niti ćemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, rekao je Erdogan.

Poručivši da Turska svoju bosansku braću neće ostaviti samu u njihovom traganju za pravdom, Erdogan je dodao i kako će pratiti procese u vezi s ubistvima i masakrima “počinjenim nad našom braćom”.

– Islamofobični napadi na Zapadu znak da je oprez neophodan –

“Islamofobični napadi u zapadnim zemljama u poslednje vreme, znak su da u vezi s ovim pitanjem trebamo biti na oprezu”, rekao je Erdogan dodavši da i pored toliko drame, masakara i suza, evropski političari nisu izvukli pouku iz Srebrenice.

Erdogan je zaključio i kako govori i izjave koji podstiču neprijateljstvo prema Islamu, podržavaju mržnju spram stranaca, predstavljaju izvor ozbiiljne zabrinutosti za budućnost.

“Da se slična bol nikad ne bi ponovila, pored međunarodnih organizacija, i mi imamo važnu odgovornost. Predstavljamo civilizaciju koja je stolećima davala lepe primere tolerancije i mira. Ne možemo dozvoliti da nas razlike u stavovima i pogledima, etničke, kulturološke i meshepske razlike učine neprijateljima jedni drugih”, poručio je Erdogan i dodao:

“Uz verovanje da smo snažni ukoliko smo upravu, borbu za pravdu nastavljamo s punim samopopuzdanjem”.

Erdogan je obraćanje zaključio porukom da su Turska i turski narod uz Bosnu i Hercegovinu.

trt.net.tr/indeksonline.rs