Baner

TEL AVIV – Libanska šiitska paravojna organizacija Hezbolah i palestinski Hamas ocenili su danas da je plan Izraela o aneksiji delova Zapadne obale “agresija protiv palestinskog naroda” i pozvali na jedinstvo u cilju borbe protiv tog plana.

Lider Hamasa Ismail Hanije uputio je pismo vođi Hezbolaha Hasanu Nasralahu, u kojem je upozorio da se Palestinci suočavaju “s ozbiljnim opasnostima”, navodi se u saopštenju koje je objavila libanska organizacija.

“Palestinski narod je sposoban da se suproststavi ovom planu”, poručio je Hezbolah.

Hezbolah je pozvao arapske i muslimanske zemlje i “slobodan narod sveta da brzo reaguje kako bi zaustavio nastavak agresije okupatora protiv palestinskog naroda”.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ranije je obećao da će anektirati do 30 odsto Zapadne obale, u skladu sa planom za Bliski istok američkog predsednika Donalda Trampa koji, kako navodi AP, uveliko favorizuje Izrael i koji su Palestinci odbacili.

Medutim, izgleda da je taj potez trenutno odložen jer se Izrael bori sa pandemijom korona virusa i čeka da dobije “zeleno svetlo” od Vašingtona.

Izrael se, takođe, suočava sa protivljenjem međunarodne zajednice i nekih od svojih najbližih saveznika.

I šiitski Hezbolah i sunitski Hamas su vodili više ratova protiv Izraela u prethodnih nekoliko decenija.

SAD i EU obe ogranizacije smatraju terorističkim grupama.

indeksonline.rs/Tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here