BEOGRAD – Lider LDP-a Čedomir Jovanović povodom četvrt veka od zločina u Srebrenici ukazuje da se i nakon 25 godina suočavamo sa činjenicom da su naša društva u “davno iskopanim rovovima”, i bez snage da, kako je naveo, zakoračimo dalje.

“Scene pakla tih julskih dana, ta ljaga i sramota koja je od ljudi napravila zveri, večna su opomena i podsećanje da zlo koje je postojalo te 1995. godine nikada ne sme i ne može biti zaboravljeno”, napisao je na svojoj fejsbuk stranici Jovanović.

On je dodao da su sudske presude Mladiću i Karadžiću mala uteha za majke, od kojih su, kako je rekao, mnoge i umrle ne uspevajući da nađu kosti svojih sinova…

“Ne postoje godine zatvora koje mogu nadoknaditi ijednu izgubljenu glavu, niti postoje reči kajanja kojima se neko može obratiti porodicama streljanih, jer ljudski um ne može ni da zamisli kako izgleda kada već izmučene i izmrcvarene ljude vodite na pogubljenje i u tome uživate”, naveo je lider LDP.

Prema njegovim rečima, dužnost svakog normalnog čoveka je da pred srebreničkim žrtvama sagne glavu, zatraži oprost iako možda ništa lično nije kriv ili odgovoran.

“Da kaže nekoliko reči utehe onima koji, i posle 25 godina, svakog 11. jula obilaze grobove onih koje nikada neće prežaliti”, zaključio je Jovanović.

indeksonline.rs/Tanjug