BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon rekao je večeras da je pred nama situacija koja do sada nije postojala i da više nemamo mnogo odstupnica.

“Gora je nego što je bila tokom aprila. Posebno govorim za Beograd gde je popunjenost do kraja. Mi više nemamo baš mnogo odstupnica”, rekao je Kon za RTS.

Ističe da je i dalje najteže u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici zbog broja smrtnih slučajeva, ali ističe da se broj pozitivnih smanjuje i da je stabilizovana situacija što se tiče prihvata novih slučajeva.

Kon je rekao da u svojoj karijeri nije imao prilike da vidi ovakvu respiratornu epidemiju.

Glavni način prenošenja virusa je respiratorni, dodao je epidemiolog, navodeći da često dobija informacije da su se ljudi zarazili na slavljima, koncertima, proslavama, maturama.

Navodi da su to mesta koja bi trebalo izbegavati.

Poručuje i da je stvar u tome da se ne prave žurke i kada je zabranjen rad noćnih klubova.

“U ovoj situaciji je najvažnije govoriti da su maske, to je relativno nova stvar, ako svi nosimo maske da je mogućnsot transmisije svedena na jedan odsto”, ukazao je Kon.

Predrag Kon je naveo i da je zatvaranje nešto što mogu sebi da priušte najbogatije zemlje i da mi ne možemo da pričamo o tome kao što mogu Australijanci.

“Odlučili smo tako. Mi verujemo da će i ovo što je do sada dato kao obaveza dati dovoljne rezultate da sačuvamo sistem. Moramo da shvatimo da je u ovom trenutku sačuvati zdravstveni sistem isto tako značajno kao sačuvati živote”, poručio je Kon i ukazao da smo na samoj ivici da imamo kolaps zdravstvenog sistema.

Dodaje da se očekivalo da će sada već doći do zaravnjenja krive, ali navodi da se to u Beogradu još uvek ne vidi.

Kon kaže i da je trenutno dešavanje tokom leta potpuna nepoznanica, uključujući i priču o aerogenom prenosu.

indeksonline.rs/Tanjug