BEOGRAD – Član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je “nejasno” kako se statistički podaci o epidemiji obradjuju i dodao da je tražio njihovu reviziju.

Komentarišući sumnje u tačnost statističkih podataka o epidemiji a posebno neslaganja u broju zaraženih i umrlih u Srbiji, Kon je rekao da je moguće da su u pravu i novinari BIRN-a, koji su prvi objavili da se podaci prikrivaju, ali i državni organi koji su demantovali novinarske izveštaje.

“Stvar je u tome što je nejasno kako se ti podaci obradjuju, što znači da mora da se poboljša aplikacija koja ih prikuplja ili da počnemo da ih ‘peške’ prikupljamo, kao nekada”, naveo je Kon a prenela televizija Nova S.

On je odbacio kao “glupost” tvrdnje da politika u Srbiji diktira koje će zaštitne mere biti predložene.

“To je čista glupost, projektovanje u glavi ostrašćenih ljudi. Dosta je više rasprave i politiziranja, počnite da nosite maske jer ovaj virus je ušao u populaciju i moramo zajedno da se izborimo sa njim”, rekao je član Kriznog štaba.

Ocenio je da je epidemiološka situacija nepovoljna i da ima i elemente vanredne epidemiološke situacije, posebno kada je reč o popunjenosti bolnica.

“Kada kažemo da su dupke pune bolnice, to kao da nikome ništa ne znači. Privremena bolnica u beogradskoj Areni je napravljena i proširena, razmatra se da bude mesto ne samo za lakše nego i za srednje teške slučajeve a to zahteva tehnički brzo reagovanje. Ako počnemo po kućama da ostavljamo obolele, imaćemo nagla pogoršanja i loš ishod, što se dešavalo u drugim zemljama”, naveo je Kon.

Dodao je da od rezultata već usvojenih mera, poput obaveze da se nose maske u zatvorenim prostorima, zabrane okupljanja više od 10 ljudi i ograničenja rada ugostiteljskih i trgovinskih objekata u Beogradu, zavisi da li će biti razmotrene i oštrije mere, uključujući i uvodjenje karantina.

indeksonline.rs/Beta