KRALJEVO – U Kraljevu je zbog porasta novoobolelih od virusa korona predloženo uvođenje novih restriktivnih mera, izjavio je danas direktor Zavoda za javno zdravlje Aleksandar Macan i dodao da se čeka saglasnost Republičkog kriznog štaba.

Macan je za Tanjug rekao da je u poslednja dva dana u Kraljevu registrovano 30 novih slučajeva virusa korona i da su preminula dva pacijenta zbog čega je Krizni štab za vanredne situacije u tom gradu, na predlog Zavoda za javno zdravlje, zatražio od Republičkog kriznog štaba saglasnost da se ponovo uvedu restriktivne mere zaštite.

Kako kaže, predloženo je ograničenje rada ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova i ograničenje okupljanja do pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru.

“U restoranima bi bilo dozvoljeno da dvoje sedi za stolom, a razmak između stolova treba da bude dva metra. Takođe, i u trgovinskim objektima treba poštovati mere socijalne distance”, naveo je Macan.

On smatra da bi te mere trebalo da se sprovode bar tri nedelje da bi se epidemiološka situacija u Kraljevu stabilizovala.

Macan je kazao da je od 17.juna u Kraljevu potvrđeno 60 slučaja Kovida-19, a da je od sredine marta do 19.maja ukupno registrovano 52 obolelih.

“Vidi se znatno povećanje u broju obolelih. Prinuđeni smo na ovakav potez jer je mnogo asimptomatskih slučajeva. Zbog uvodenja vanredne situacije u Novom Pazaru mladi iz tog dolaze u Kraljevo i virus se brzo širi u toj populaciji”, rekao je Macan.

Dodao je da nadležni apeluju na roditelje da vode decu u vrtiće samo ako moraju i dodao da virus do sada nije ušao u predškolske ustanove.

“U vrtićima su sprovedene sve epidemiološke mere zaštite, ali se pojavljuju određene simptomatske kategorije u vidu blago povišene temperature kod dece. Zato apelujemo da samo roditelji koji imaju radnu obavezu dovode decu u vrtić”, naveo je Macan.