BEOGRAD – Muslimani širom sveta danas slave Kurban Bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu.

Kurban Bajram, u narodu poznatiji i kao Hadžijski bajram, jer mu prethodi hodočašće u Meku, proslavlja se četiri dana.

Specifičan je po kurbanu, odnosno žrtvi, tačnije prinošenju žrtve, najčešće ovce, u znak sećanja na iskušenje poslanika Ibrahima.

Ove godine, Kurban Bajram obeležava se u jeku pandemije korona virusa, kada su na snazi posebne mere, ne samo kod nas, već i u celom svetu.

Tako će Islamska zajednica u Srbiji ovogodišnji praznik proslaviti uz minimalno zadovoljavanje verskog života, uglavnom u centralnim džamijama, zbog poštovanja mera zaštite za sprečavanje širenja kovida 19.

Kako je ranije za Tanjug rekao reis-ul-ulema Sead Nasufović, u skladu sa merama, u džamijama će biti ograničen broj vernika, tako da jedna osoba može da boravi na prostoru od četiri metra kvadratna, a tamo gde je to nemoguće sprovesti – u toj džamiji neće biti klanjanja.

Svi vernici u džamiji u obavezi su da na licu imaju zaštitnu masku, prilikom ulaska u verski objekat vršiće se i dezinfekcija, dok je rukovanje prilikom tradicionalnog čestitanja Bajrama zabranjeno.

“U Beogradu ni u jednom mestu se neće klanjati Bajram-namaz, osim u Bajrakli džamiji, baš iz razloga da bismo se sačuvali grešaka koje bi mogle da ugroze nečije zdravlje, s tim što će u Bajrakli džamiji biti prisutni samo imami iz Beograda”, rekao je Nasufović.

On kaže i da će se u svim mestima u Beogradu, Novom Sadu, Novom Pazaru i ostalim gde se obavlja klanjanje, biti sporoveden strogi nadzor da li se poštuju mere.

Poručio je i da Bajram-namazu mogu prisustvovati samo osobe dobrog zdravstvenog stanja.

Islamska zajednica neće organizovati nikakve bajramske svečanosti, programe i prijeme, a džematlijama se savetuje da svoje bajramske posete ograniče na najužu rodbinu, strogo vodeći računa o fizičkoj distanci i izbegavajući rukovanje prilikom čestitanja.

Reis Nasufović je juče u poslanici poručio da je teško reći ko je kriv za pojavu zarazne bolesti, ali da je siguran da smo svi manje ili više odgovorni, i da niko nije oslobođen odgovornosti, jer nismo dovoljno “promicali dobro”, a odvraćali od zla i javnog nemorala.

“Čini mi se, a neka mi niko ne zameri, da smo kao ljudi i previše obraze uprljali, te nam je maska na licu jedino rešenje za sada. Zato, ovog Bajrama učinimo napor i uložimo svu snagu i znanje da očistimo i sačuvamo svoj i tuđ obraz, jer bez obraza prestajemo biti ljudi”, poručio je Nasufović.

Čestitke građanima islamske veroispovesti stigle su od državnih zvaničnika Srbije, uz želje za sreću i dobro zdravlje.

“Svim vernicima islamske veroispovesti od srca čestitam Kurban Bajram u iskrenoj veri da će vam ovaj veliki praznik doneti svako dobro, spokoj, blagostanje vašim porodicama i nadu u dobra vremena koja će doći nakon velikih iskušenja sa kojima se svi suočavamo”, naveo je u čestitki predsednik Srbije Aleksadnar Vučić.

Kurban-bajram počinje danas, traje četiri dana, a čestita se tradicionalnim pozdravom:

“Bajram šerif mubarek olsun!”.

indeksonline.rs/Tanjug