BEOGRAD – Direktor kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović obavestio je javnost na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba da je preko portala elektronske euprava.gov.rs – puštena nova usluga za gradjane koja omogućava da preko aplikacije mogu da vide da li je gotov njihov rezultat PCR (pi-si-ar) testa.

“Gradjani mogu da se prijave na aplikaciju, kako bi saznali da li im je stigao rezultat PCR testa. Potrebno je da unesu jedinstveni matični broj gradjana, imejl i, ukoliko žele, broj mobilnog telefona”, rekao je Jovanović.

Kada test bude gotov stići će im notifikacija, ali preko nje neće moći da vide i rezultat testa.

“Ukoliko žele da vide rezultat, treba da odu na portal ezdravlje.gov.rs. Usluga je veoma jednostavna”, naveo je.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović je govoreći o zaštiti dece od virusa korona rekla da, preme standardima u svetu, deca starosti od dve i više godina treba da nose maske.

Rekla je da će kod nas deca nositi maske ako to prepišu pedijatri i da treba izbegavati da budu u većim grupama.

“U vrtićima je najveća mera distanca, provetravanje prostora i higijena ruku”, rekla je ona novinarima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da još uvek ne postoji vakcina protiv virusa korona koja je registrovana za upotrebu, a da je prošla sve testove i studije.

Naveo je da je minimum onoga što će biti preporučeno kada se dodje do vakcine da je prime ljudi koji su visoko rizični, a to su zdravstveni radnici, oni koji rade u komunikaciji s drugima, hronični bolesnici…

“Država će se truditi da uradi sve da obezbedi dovoljne količine da to bude dobra vakcina i dostupna svakome”, rekao je Lončar.

Dodao je da će za plan vakcinacije biti zadužen Institut dr Milan Jovanović Batut.

indeksonline.rs/Beta