NOVI PAZAR – Spasioci Gorske službe spasavanja (GS S) Srbije ponovo raznose pomoć stanovnicima Novog Pazara koji žive žive u ruralnim krajevima, a na poziv gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca i Štaba za vanredne situacije, saopštila je danas Gorska služba.

Tokom nekoliko dana angažovanja odneti su, navodi se u saopštenju, paketi pomoći u hrani, lekovima i higijenskim sredstvima do desetak kuća koje se nalaze na Pešterskoj visoravni, planini Goliji i planini Rogozni.

Vođa tima GS S u Novom Pazaru Boško Mihailović kaže da je najhitnija dostava pomoći koju su imali bilo odnošenje hrane i lekova višečlanoj porodici sa Pešterske visoravni koja je zaražena korona virusom, a u kojoj ima čak četvoro male dece.

Spasioci GS S iz Novog Pazara sastavni su deo novopazarskog operativnog tima za borbu protiv KOVID-19 virusa, a ovog puta sarađivali su i sa Crvenim krstom, koji je spremio pakete hrane i higijenskih sredstava, kao i sa humanitarnom organizacijom “Otvorena ruka”, koja je mališanima iz ovih porodica poslala obuću i garderobu.

Grad Novi Pazar, na čelu sa gradonačelnikom, obezbedio je sredstva za kupovinu lekova građanima koji su u teškim materijalnim uslovima.

GS S Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

GS S Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

indeksonline.rs/Tanjug