NOVI PAZAR/SARAJEVO – Ministarstvo spoljnih poslova BiH je dobilo odgovor iz Srbije na ponuđenu pomoć u vidu dva medicinska tima koji su bili spremni da dođu u Novi Pazar i pomognu kolegama u borbi protiv koronavirusa.

“Srbija zahvaljuje na ponuđenoj pomoći institucija BiH i istovremeno obaveštava da za sada kapaciteti zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući i Opštu bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata, što podrazumijeva dovoljnu količinu medicinske opreme i potreban broj zdravstvenih radnika”, navedeno je u diplomatskoj noti Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

BiH je zvanično ponudila pomoć Srbiji nakon što je član Predsedništva BiH Šefik Džaferović u ponedjeljak najavio da će BiH poslati pomoć Sandžaku.

Dan posle (utorak) premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da su dobrodošli svi koji žele pomoći, no ipak je tu pomoć Srbija odlučila da odbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je novopazarska bolnica jedna od najboljih u Srbiji i da, osim kadra, bolnici ne nedostaje ništa što bi trebalo da ima. Ministarstvo zdravlja je, kaže on, trebalo ranije celu bolnicu proglasiti Covid bolnicom.

Novi Pazar je veliko žarište koronavirusa u Srbiji. Dok lokalno stanovništvo moli za pomoć, vlast Srbije ističe da situacija u Novom Pazaru nije ništa gora nego u Beogradu.

Iako su medicinari iz Sarajeva i Tuzle dobrovoljno želeli pomoći kolegama i stanovnicima Novog Pazara, to se za sada neće desiti.

indeksonline.rs/klix.ba