BEOGRAD – Svakih 30 sekundi jedna osoba na svetu biva eksploatisana i uvedena u lanac trgovine ljudima, podseća fondacija UNITAS, povodom 30. jula, Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Kako se navodi, samo u prva tri meseca 2020. godine u Srbiji je identifikovano 34 žrtve trgovine ljudima, dok u Evropi na dnevnom nivou nestane čak 40 osoba u poslednjoj deceniji.

“Deca su usled pandemije koronavirusa usmerena na internet više nego ikada pre, što sa sobom donosi brojne opasnosti, budući da na digitalnim kanalima u proseku čak 750.000 predatora vreba u svakoj sekundi. Njihov cilj je vrbovanje maloletnih lica za kriminalne radnje, od kojih je najčešća i najopasnija uvođenje u lanac trgovine ljudima”, rekla je Ana Krstajić, globalna predstavnica Fondacije UNITAS.

U Srbiji je, nastavlja, najmlađa žrtva vrbovanja imala samo devet godina te je, kaže, važno da svakog dana, svake nedelje, svakog meseca skrećemo pažnju i što više govorimo na ovu temu, kako bismo doprineli efikasnoj borbi.

U saopštenju se podseća da UNITAS Fondacija predstavlja međunarodnu humanitarnu organizaciju koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima.

“Projekti i aktivnosti Fondacije u Srbiji usmereni su na prevenciju putem edukacije dece, omladine i roditelja, ali i na pomoć žrtvama kako bi napredovale kroz programe ekonomskog osnaživanja”, navodi se.

indeskonline.rs/Tanjug